Dupa trei luni si jumatate de la lansarea campaniei pentru pensiile private obligatorii, peste trei milioane de romani au aderat la un fond privat de pensii. Firmele care au oferit posibilitatea romanilor de a semna pentru o pensie privata obligatorie au aparut exact ca si ciupercile dupa ploaie, iar sumele investite in promovare au fost uriase. Cea mai importanta lupta pentru atragerea clientilor a fost data insa de consultantii fondurilor de pensii. Unul dintre miile de consultanti nationali a batut recordul pe tara, cel putin asa a reiesit din cifrele comunicate la Bucuresti.
Angajata unei societati de profil din municipiul Satu Mare a reusit performanta ca in numai trei luni sa determine 2.700 de persoane sa adere la fondul de pensii pentru care lucreaza . Ea a declarat ca misiunea nu a fost usoara, pentru ca reusita a stat in echipa cu care a lucrat
Erszebet Herczeg, consultant senior agentie Satu Mare, a spus ca ”secretul a fost echipa formata de mine, pentru ca de la inceput mi-am dat seama ca este vorba de o munca titanica”.
La un asemenea volum de polite incheiate, dupa cum era si firesc, directorul sucursalei din Satu Mare, Andrei Bako, nu a putut decat sa vina cu laude. Suma castigata a fost consistenta, chiar daca s-a impartit la mai multe persoane. Bako crede ca ambitia colegei a facut posbila stabilirea unui asemenea record, insa, firesc, au contat si banii care s-au putut obtine in timp scurt.
Procesul de aderare va ajunge la final pe 17 ianuarie, data dupa care persoanele cu varsta de pana in 35 de ani care nu si-au ales un fond de pensii private obligatorii vor fi repartizate aleatoriu uneia dintre societati.
Conform datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), in jur de 3,5 milioane de persoane ar trebui sa participe la pensiile private obligatorii (Pilonul II). Contributia initiala va fi de 2%, iar apoi va creste procentual pana la 6%.
In cazul in care care anumite fonduri de pensii nu intrunesc un numar minim de 50.000 de participanti la trei ani de la prima colectare, li se va retrage autorizatia de functionare, iar participantii vor fi instiintati si vor avea posibilitatea sa se transfere la oricare dintre fondurile de pe piata, fara niciun cost. Cei care vor dori sa se transfere la alt fond mai devreme de doi ani de la data aderarii trebuie sa stie ca ar putea plati o penalizare de transfer, care nu poate fi mai mare de 5%.
In cazul in care angajatul doreste sa-si retraga acea suma din cont inainte de pensionare, acest lucru nu va fi posibil. Daca persoana care cotizeaza decedeaza inainte de pensie, contributia le va reveni mostenitorilor. Pensia se poate lasa mostenire prin testament.
Foto: Erszebet Herczeg, consultant senior agentie Satu Mare (c) eMM.ro
Sursa: Vasile Dale