Statele Unite ale Americii au raportat luni 1,35 de milioane de noi infectări cu coronavirus, potrivit unei centralizări Reuters, cel mai mare bilanț zilnic înregistrat de vreo țară în pandemie, în condițiile în care răspândirea variantei Omicron nu dă semne de încetinire.
Recordul anterior, de 1,03 milioane de cazuri, a fost înregistrat pe 3 ianuarie. În fiecare zi de luni este înregistrat un număr mare de cazuri din cauza faptului că multe state nu raportează în weekend.
Media pe șapte zile a cazurilor noi s-a triplat în două săptămâni, ajungând la peste 700.000 de noi infecții pe zi.
Recordul de noi cazuri a venit în aceeași zi în care în SUA numărul pacienților spitalizați COVID a atins, de asemenea, un record istoric, după ce s-a dublat în ultimele trei săptămâni, potrivit unei numărători Reuters. Este vorba de peste 136.604 persoane spitalizate cu COVID-19, peste recordul de 132.051 din ianuarie anul trecut.
Numărul deceselor este în medie de 1.700 pe zi, în creștere față de cele aproximativ 1.400 raportate zilnic în perioada anterioară, dar cifrele sunt similare cu cele înregistrate la începutul acestei ierni.
În timp ce varianta Omicron este potenţial mai puţin letală, oficiali din domeniul sănătăţii au avertizat că numărul mare de infecţii ar putea suprasolicita sistemul sanitar.
Creşterea cazurilor a perturbat funcţionarea şcolilor, confruntate cu absenţa personalului, a profesorilor şi şoferilor de autobuz.
Chicago a anulat cursurile pentru a patra zi în timp ce districtul şi profesorii nu au reuşit să cadă de acord cu privire la modul în care să gestioneze creşterea infecţiilor.
Oraşul New York a suspendat serviciul pe trei linii de metrou ca urmare a îmbolnăvirii a numeroşi muncitori, potrivit contului de Twitter al metroului. Planurile companiilor ca angajaţii să revină la lucru au fost de asemenea perturbate.
Decesele sunt în medie de 1.700 pe zi, în creştere de la aproximativ 1.400 în ultimele zile, dar în cadrul nivelurilor înregistrate la începutul acestei ierni.
Un vaccin anti-COVID-19 reproiectat să vizeze în mod specific varianta Omicron este probabil necesar, a declarat luni CEO-ul Pfizer Inc, Albert Bourla, adăugând că compania sa ar putea avea unul gata de lansare până în martie.