Vezi VIDEO
Ideea rubricii „Basorelief” i-a venit jurnalistului Ion P. Pop inca din anul 1970, motive diverse, insa, i-au amanat doi ani aparitia. Sub semnatura „Lector”, primul „Basorelief” aparea in cotidianul „Pentru Socialism” in anul 1972 dintr-o dorinta simpla: ca informatiile conexe evenimentelor sportive din Maramures sa nu ramana nescrise, dincolo de rigorile cronicilor si avancronicilor. De atunci si pana azi au trecut nu numai peste patru decenii de aparitie neintrerupta pentru aceasta rubrica publicata in fiecare zi de joi, dar azi „Basorelieful” contabilizeaza aparitia cu numarul 2000.
In 3 februarie 1972 aparea in „Pentru Socialism”, primul numar din rubrica „Basorelief” a jurnalistului Ion P. Pop. Interesant este ca prima informatie din chiar prima aparitie a acestei rubrici se referea la… elixirul tineretii: „Lupescu, la cei 31 de ani impliniti, continua sa fie optimist privind prezenta sa in echipa nationala. Intrebat daca a gasit elixirul, a raspuns firesc: N-am facut niciun fel de abuzuri, m-am odihnit 10 ore pe noapte – iata cea mai stiintifica recuperare dupa efort”. O previziune interesanta pentru destinul acesti rubrici. Pentru ca, iata, de atunci si pana azi, in fiecare zi de joi, „Basorelieful” apare de mai bine de patru decenii si are azi aparitia cu numarul 2000. Un Premiu de Excelenta din partea Asociatiei Presei Sportive a rasplatit inca din 1999 „Basorelief”, pentru faptul ca este „cea mai longeviva rubrica din presa romaneasca”.
Povestea nasterii unei rubrici aureolata cu un premiu si un record nationale te astepti sa aiba o motivatie aproape filosofica. Basorelief s-a nascut, insa, din ratiuni prozaice: pentru a sfida lipsa de spatiu tipografic de la momentul respectiv.
„Erau pagini putine pe vremea aceea. Era o sete de a cuceri cat mai mult spatiu, dar aveam niste limite impuse de strutura organizatorica a ziarului. Intotdeauna ramanea ceva pe dinafara, ceva ce nu incapea in cronica, unde aveau prioritate elementele tehnice. Erau atatea evenimente in lumea sportiva, era o forfota in universul sportiv maramuresean si ramaneau atatea lucruri din culise pe dinafara, lucruri pe care cititorii meritau sa le afle…”, a mentionat pentru eMaramures jurnalistul Ion P. Pop.
Si asa s-a nascut „Basorelief”, un reper dupa care, joi de joi, se contabiliza spatiul tipografic. Azi, la peste patru decenii distanta si in 2000 de numere aparute, povestea rubricii se spune asa: „Este vorba despre aproximativ 30.000 de informatii transmise, cam 10.000 de fotografii si asa mai departe”, spune Ion P. Pop.
N-a existat eveniment, ramura de sport, antrenor sau performer care, daca au scris putin din istoria sportului maramuresean, sa nu apara si in „Basorelief”. Doi dintre „eroii” rubricii s-au gasit, la moment aniversar, alaturi de jurnalist.
„De mic copil, de peste 30 de ani, am fost in Basorelief. Pentru mine aceasta rubrica inseamna enorm: este istorie, este ceva extraordinar. Ii doresc inca mii si mii de numere: vorba jurnalistului Pop, pana cand ii pica pixul din mana…”, a declarat pentru eMaramures Rodica Dunca, gimnasta laureata cu argint olimpic la Moscova, in 1980.
„Cred ca rubrica Basorelief, daca stam sa ne gandim putin, la un moment dat insemna Pana in fiecare numar. Si nu ma deranja pentru ca Basorelief este o rubrica prin care iubitorii sportului, cititorii, afla informatii de culise. 40 de ani este o viata de om”, a considerat antrenorul emerit Lascar Pana.
Cele 2000 de numere din „Basorelief” urmeaza a fi adunate in patru volume, aceasta este ambitia jurnalistului Ion P. Pop. Cu prilejul celor 2000 de numere ale „Basoreliefului”, jurnalistul a primit o Diploma de Excelenta din partea lui Dumitru Graur, presedintele Asociatiei Presei Sportive din Romania.
Sursa: Ramona-Ioana Pop