Peste 81.000 de inveninari se produc anual in tara cu cele mai multe muscaturi fatale de sarpe din lume. Dintre aceste muscaturi, nu mai putin de 11.000 se dovedesc a fi mortale, conform celor mai conservatoare estimari ale studiului The Global Burden of Snakebite, realizat de noua erpetologi si publicat in anul 2008 in revista PLOS Medicine.
India, caci despre aceasta tara din sudul Asiei este vorba, a fost inclusa pentru acest sumbru record in editia 2015 a Guinness Book. Situatia este cauzata, in special, de cele patru specii veninoase des intalnite in India, anume: vipera lui Russell (Daboia russelii), cobra indiana (Naja naja), sarpele krait (Bungarus caeruleus) si vipera cu solzi aspri (Echis carinatus).
Conform studiului citat, Asia este in topul regiunilor cu cele mai multe decese cauzate de muscaturile serpilor, cele mai optimiste cifre indicand 15.385 de victime omenesti pe an, iar cele mai pesimiste — 57.636.
Pe locul doi in acest trist clasament se afla Africa Subsahariana, unde cele mai pesimiste estimari se situeaza in jurul cifrei de 32.000 de decese pe an.
In Europa, lucrurile stau mult mai bine din acest punct de vedere, maxim 130 de oameni fiind decedati din cauza inveninarii in fiecare an. Una din explicatii este accesul mult mai facil la ingrijirile medicale de urgenta in cazul otravirii.
Din cele peste 3000 de specii de serpi existente, ”doar” 200 sunt considerate de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca reprezentand un pericol real pentru oameni.
Sursa: Agerpres