Luna trecuta, promovabilitatea maramuresenilor la examenul scris pentru obtinerea permisului de conducere aproape s-a dublat comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, daca in luna octombrie a anului 2008 la test au fost admisi doar 27 % dintre candidati, numarul celor au trecut cu bine proba a crescut considerabil in acest an, ajungand la 48 %.
Conform declaratiilor reprezentantilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Maramures (SRPCIV), motivul cresterii promovabilitatii a fost faptul ca pe site-ul oficial al institutiei au fost publicate toate cele trei mii de intrebari din care candidatii urmeaza sa fie examinati.
“ Cei care vor sa isi testeze cunostintele inainte de a veni la examinare gasesc pe site-ul nostru chestionare auto exact in formatul in care ele vor aparea la examinare”, a declarat subcomisar Florin Sironka, seful SRPCIV Maramures.
Cei care nu promoveaza examenul la sala dau vina de regula pe chestionarele care contin si intrebari din mecanica si prim ajutor.“Respinsii din acest motiv trebuie mai intai sa se adreseze scolilor de soferi care nu i-au pregatit in acest sens. Conform legislatiei, orele de mecanica sunt obligatorii, fiind prevazute in programa”, a adaugat Sironka.
Seful serviciului de permise si inmatriculari sustine faptul ca un sofer e necesar sa cunoasca semnele generale ale dereglarii tehnice ale autoturismului tocmai pentru a evita defectiunile mai grave care deseori pot duc la accidente.
In privinta asigurarii transparentei in procesul de examinare, la ora actuala, sunt montate camere video doar in salile in care este sustinut examenul teoretic pentru evitarea fraudelor. Se are, insa, in vedere ca pe viitor, sa fie montate camere video in scopul monitorizarii probei practice.
Persoanele care doresc sa obtina permisul de conducere trebuie sa se inscrie la una din scolile de soferi autorizate. Asta nu inainte de a-si face unor analize medicale amanuntite si o testare psihologica.
Scoala de soferi incepe cu un curs teoretic, urmat de un test , abia apoi trecandu-se la cursurile practice de pilotare a masinii. Odata finalizate aceste cursuri, instructorul auto emite o adeverinta de absolvire a cursurilor.
Cu aceasta adeverinta, la care se anexeaza un certificat de cazier, o copie dupa actul de identitate, o cerere tip de examinare si o chitanta de 5 lei, cursantul poate sa se inscrie pentru examinarea teoretica. Odata cu depunerea cererii pentru examinarea scrisa, cursantul este programat pentru sustinerea probei de traseu. Programarea este valabila doar in cazul in care candidatul este declarat admis.
Sursa: Calin Dragomir