Vezi VIDEO
Cel mai mic luptator impotriva traficului de tigari din Romania este doar cu putin mai mare decat un bocanc, insa handicapul staturii este anulat de performantele pe care le-a avut in detectarea tutunului de contrabanda, dar si de numele pe care il poarta: cel al fostului mare campion mondial la box la categoria grea din anii ’50, Rocky Marciano. Vamesii maramureseni afirma, glumind, ca divizia canina, din care mai fac parte cei doi „veterani” din rasa Labrador, este acum formata din… doi caini si jumatate.
Rocky este cel mai mic caine antitabac din vamile romanesti si cel mai nou membru al echipajelor canine din Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmatiei – Solotvino, formate acum din doua exemplare din rasa Labrador si unul din rasa Beagle.
“Rocky e cel mai mic caine care activeaza in vamile din Romania. E din rasa Beagle si pot sa spun ca, desi am optat pentru un caine din aceasta rasa, el este cel care m-a ales pe mine. Cand mi l-a adus seful nostru de la Bucuresti, de la ANV, erau doi catei, frati. El era cel mai mic si s-a indreptat spre pe mine. Si seful a zis: „Cainele isi alege stapanul”, asa ca am ramas impreuna. Beagle are un simt al mirosului foarte bine dezvoltat, doar e un copoi, un caine de vanatoare. In plus de asta, Rocky e mic si asta ne ajuta foarte mult, pentru ca in Vama Sighet ajung mai mult autoturisme, iar el se misca foarte usor in interiorul acestora”, a declarat inspectorul vamal Vasile Apan, instructorul lui Rocky.
In pofida staturii si chiar a timiditatii sale, dupa cum il caracterizeaza dresorul sau, Rocky a reusit cateva capturi notabile in cele patru luni de cand activeaza la Vama Sighet.
„Suntem „in paine” de la inceputul lunii noiembrie si deja putem spune ca are realizari! Printre reusitele sale, a depistat chiar o masina care avea disimulate doua baxuri de tigari, iar autoturismul respectiv a fost confiscat… Deci, are activitate!”, a mentionat instructorul lui Rocky.
Incepand din vara anului 2010, dupa introducerea cainilor antitabac in Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Maramatiei, confiscarile de tigarete au cunoscut o crestere semnificativa, insa, in timp, mediatizarea capturilor la care au contribuit labradorii Tic-Tic si Cora, „veteranii” din vama de la podul istoric, si micutul Rocky, i-a determinat pe contrabandisti sa caute alte modalitati de introducere in tara a tigarilor fabricate in Ucraina.
„Intr-o echipa, vamesul este ajutat foarte mult de caine, in sensul ca, datorita simturilor native si a instruirii pe care o parcurg la Centrul de dresaj din Giurgiu, semnaleaza cu precizie locurile in care sunt disimulate tigaretele. Dupa semnalul dat de caine, pentru care totul e o joaca – de fapt, el cauta jucaria impregnata cu miros de tutun, vrand sa se joace cu instructorul sau – intervine factorul uman”, a mentionat inspectorul vamal Cornel Berci, instructorul lui Cora.
Romulus Haidu, instructorul lui Tic-Tic, primul caine specializat in depistarea produselor din tutun din Punctul de Trecere a Frontierei Sighet, a subliniat importanta pe care au avut-o cei trei caini la reducerea contrabandei cu tigari.
„Ne putem mandri cu cateva capturi importante, dar deja intra la capitolul „Istorie”. Daca pana in 2010 capturile erau mai mari, acum contrabanda se reduce la maximum sapte-zece cartuse de tigari. Concluzia ar fi ca am reusit sa ii facem pe acesti oameni sa se gandeasca de doua ori inainte de a incerca sa introduca in tara tigari in mod ilicit. S-au convins ca, daca pe om il pot pacali cateodata, in fata cainelui nu au nicio sansa”, a precizat Haidu.
Dupa ce trec de perioada de trei luni de dresaj special si de examenul final, cainii antitabac din vamile romanesti sunt introdusi in serviciul public pentru o perioada de cinci ani si, anual, participa la stagii de instruire la Centrul de Formare Echipe Chinologice si Intretinere a Dresajului de la Biroul Vamal Giurgiu, singurul de acest fel din Europa Centrala si de Est.
Desi vamesii sigheteni au deja trei echipaje canine (Tic-Tic – din iunie 2010, Cora – din iulie 2011 si Rocky – din noiembrie 2011) si se pregatesc de formarea celui de-al patrulea, primul patruped „adoptat” este Ronson, un maidanez negru ca taciunele si „extrem de echilibrat”, care are o vechime in vama de cinci ani.
„Ronson este cel mai vechi caine din Vama, e aici din 2007, cand cineva i-a lipit pe abdomen, cu banda adeziva, doua pachete de tigari marca Ronson, sa le treaca probabil de punctul vamal sau sa se amuze, cine stie? De atunci a ramas aici si l-am botezat dupa marca tigarilor pe care le avea lipite pe abdomen”, a mentionat Cerasela Ivanusiu, inspector principal la Biroul Vamal Sighetu Marmatiei.
Sursa: Catalin Vischi