Vezi GALERIE FOTO
Vezi VIDEO
Saltul in cadere libera din stratosfera al lui Felix Baumgartner – o premiera mondiala – a fost realizat cu succes duminica, 14 octombrie, la 21.08 (ora Romaniei), austriacul plonjand de la altitudinea record de circa 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, conform imaginilor difuzate live pe internet. Planurile initiale au fost ca saritura sa fie efectuata de la 36.576 de metri, insa capusula in care se afla sportivul s-a inaltat mai mult, iar echipa tehnica nu a considerat un pericol in asta si a dispus depresurizarea la aceasta altitudine. Peste doua ore i-a luat lui Felix Baumgartner sa ajunga in stratosfera si circa 4 minute a fost in cadere libera inainte sa isi deschida parasuta.
Austriacul in varsta de 43 de ani si-a propus sa doboare mai multe recorduri cu acest prilej: de cadere libera de la cea mai mare inaltime, de cea mai rapida saritura libera, de a se afla la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodata un balon cu echipaj uman, dar mai ales de a deveni primul om care depaseste viteza sunetului fara a se afla intr-un echipament special de zbor.
Uriasul balon – la care a fost atasata o capsula cu o greutate de 1.315 kilograme, in interiorul careia se afla Felix Baumgartner – a fost ridicat in aer in jurul orei 18.30 (ora Romaniei), potrivit imaginilor live difuzate pe site-ul oficial al misiunii – redbullstratos.com. A fost pentru prima data in istorie cand a fost lansat un balon de o asemenea marime, la care a fost atasata o capsula in care s-a aflat echipaj uman. In respectiva capsula, Felix Baumgartner a avut patru sisteme diferite de oxigen, pentru a-l ajuta sa respire la o asemenea altitudine, potrivit explicatiilor care au insotit transmisiunea live a misiunii. Balonul care a ridicat in stratosfera capsula in care s-a aflat Felix Baumgartner a fost realizat dintr-o folie de plastic, iar pentru umflarea sa au fost necesari 850.000 de metri cubi de heliu.
La viteza sunetului – de 1.227,6 kilometri /ora (343 metri/ secunda) -, Felix Baumgartner a zburat la fel de repede ca un glont de pistol. Familia, inclusiv mama acestuia – care avea pe deget un inel cu un martian verde, a urmarit saltul istoric din baza de la New Mexico, iar cand austriacul a atins pamantul, a izbucnit in plans. Evenimentul, pentru care austriacul se pregateste de cinci ani, era programat pe 8 octombrie, a fost amanat, dar din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, a fost amanat de mai multe ori, intai pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie si, cel mai recent, pentru duminica.
Recordul pentru saltul cu parasuta in cadere libera era detinut din 1960 de un fost colonel din aviatia americana (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spatiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sarit in gol de la altitudinea de 31.333 de metri.
CITESTE SI:
PREMIERA MONDIALA – VITEZA SUNETULUI – Felix Baumgartner si-a amanat saltul in cadere libera din stratosfera (VIDEO)
Sursa: Mediafax