Guvernul va aproba azi, 29 august, in sedinta extraordinara, proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2009, dupa ce miercuri a discutat pe marginea principiilor si elementelor de baza ale acesteia. Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Internelor si cel al Educatiei vor beneficia de resurse suplimentare pentru plata drepturilor salariale si functionarea institutiilor din subordine, ca urmare a rectificarii, a declarat, la Palatul Victoria, la finalul sedintei de Guvern de miercuri, premierul Emil Boc.
De asemenea, alocarile bugetare pentru investitii publice vor fi majorate cu 500 milioane lei, pentru infrastructura locala si pentru lucrarile la scoli, vor fi asigurate resursele pentru indexarea pensiilor cu 2% de la 1 octombrie si pentru majorarea pensiei sociale minime de la 300 la 350 lei, bugetul de somaj va fi suplimentat cu 864 milioane lei, iar bugetul de pensii cu 500 milioane lei.
“Vom transfera autoritatilor locale 120 milioane lei pentru primariile care au probleme cu plata facturilor la utilitati, pentru ca nu au avut incasari la buget din cauza crizei”, a spus seful Executivului, care a adaugat ca bugetele locale vor mai primi alte 110 milioane lei pentru plata facturilor catre centralele electrotermice (CET-uri).
Veniturile bugetului de stat pe anul 2009 vor fi diminuate cu 7,09 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi majorate cu 5 miliarde lei, deficitul bugetului de stat fiind ridicat cu peste 12 miliarde lei, potrivit proiectului de rectificare bugetara transmis patronatelor si sindicatelor.
Fata de proiectia bugetara initiala, incasarile din TVA vor fi reduse cu 4,237 miliarde lei, estimare bazata pe accentuarea diminuarii activitatii pe principalele ramuri ale economiei (in industrie cu 8%, constructii cu 16,9%, sectorul serviciilor cu 6,2%, agricultura cu 12%).
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, se impune rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat in corelatie cu evolutia prognozata a indicatorilor macroeconomici si cu masurile instituite.
Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de sambata se va afla si proiectul de ordonanta de urgenta care modifica legislatia privind alegerea presedintelui, iar membrii Executivului ar putea sa ia si o decizie finala cu privire la data alegerilor prezidentiale.
Primul-ministru Emil Boc a precizat ca noile reglementari privind alegerea sefului statului nu vor aduce modificari in ceea ce priveste exercitarea drepturilor electorale, ci doar o serie de schimbari tehnice care vizeaza organizarea sectiilor de votare si desfasurarea votului. Totodata, Executivul a decis ca sistemul electronic pentru combaterea votului multiplu sa nu se aplice, cel putin nu la alegerile din aceasta toamna.
Sursa: Agerpres