Vezi VIDEO
Voluntariatul va fi recunoscut ca si experienta la angajare. Persoanele care deruleaza astfel de activitati vor primi un certificat in care vor fi trecute toata abilitatile dobandite si activitatile in care au fost implicati. Asociatia Team for Younth este singura organizatie din Maramures care implementeaza programul pilot de acordare a Certificatelor de voluntar. Tinerii din România care fac voluntariat vor primi un certificat recunoscut de ministerul Muncii. Hotararea a venit ca si o consecinta a luptei duse de ONG-uri pentru recunoastere si a procentului scazut de romani implicati in voluntariat.
”Exista o statistica din 2011, conform careia in Romania doar 14% dintre cetateni au fost implicati in voluntariat, comparativ cu Polonia 40%, Olanda 60%, nemaivorbind de Norvegia 80%. Si s-au gandit care ar putea fi cauzele acestui procent scazut. Unul ar fi recunoasterea scazuta a experientei de voluntariat in Romania. Si atunci intrebarea a venit pentru voluntari: ce i-ar putea incuraja? Si primul si cel mai important factor ar fi tocmai recunoasterea activitatii de voluntariat”, dupa cum ne declara Ionut Sabo, presedintele Asociatiei Team for Youth. Pe aceste certificate vor fi trecute toate competentele dobandite de catre voluntari dar si activitatile in care au fost implicati. Important va fi ca si angajatorul sa inteleaga acest fapt si sa le considere drept experienta in munca.
”Sunt voluntara aici de mai bine de un an si in acest timp mi-am dezvoltat foarte bine abilitatile foto-video. Fiind prezenta la marea majoritate a activitatilor, mi-am dezvoltat si activitatile de socializare, dar si cele de graphic design lucrand la un logo. Sunt convinsa ca toate acestea ma vor ajuta pentru ca vreau sa lucrez ca si graphic designer”, ne spune Teodora Lazar, o tanra implicata de mai bine de un an de zile in activitati de voluntariat la Asociatia Team for Youth.
Si Cristian Pasca, voluntar la aceeasi organiziatie, considera ca aceste certificate ii vor ajuta: ”Pentru mine ca si voluntar inseamna o recunoastere, o contabilizare exacta a tuturor activitatilor pe care le-am facut si un sprijin pentru o viitoare angajare sau pentru orice post pe care l-as putea ocupa”.
In prima faza, proiectul este unul pilot si va fi implementat de peste 60 de organizatii din tara. Printre acestea, regasim si Asociatia Team for Youth, singura din Maramures. Cu toate ca inseamna o munca in plus, coordonatorii asociatiei spera sa faca o treaba foarte buna. ”Vom incerca sa evaluam aceste competente si sa le coroboram cu competentele si standardele ocupationale, pentru ca asta e important si e noutatea acestor certificate. Pentru acei voluntari care fac minim 120 de ore de voluntariat se vor acorda certificatele care vor atesta competentele dobandite prin voluntariat”, ne spune Ionut Sabo.
Proiectul va deveni unul oficial si implementat la nivelul tuturor organizatiilor abia pe la jumatatea anului urmator, dupa ce vor fi stranse datele de la asociatiile care deruleaza proiectul pilot.
Sursa: Sonia Rajnita