Vezi VIDEO
Eforturile depuse de primarul Catalin Chereches si de echipa sa pentru a transforma municipiul Baia Mare in „Capitala Verde“, a Romaniei nu raman fara rezultate. In cadrul competitiei „Liga Campionilor Surselor Regenerabile de Energie in Romania“ , manifestare coordonata pe plan national de Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau, municipiul Baia Mare a ocupat locul I, la divizia peste 100.000 de locuitori. Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Agentia Locala de Energie Alba, in cadrul proiectului european „Intelligent Energy Europe – IEE“.
Competitia castigata de Baia Mare dovedeste interesul municipalitatii de a dezvolta orasul nostru cand vine vorba de energia regenerabila, dar si de a transforma Baia Mare in „Capitala Verde“ a Romaniei. Printre motivele care au facut ca Baia Mare sa fie declarata castigatoare a acestei competitii se numara faptul ca orasul face parte din Asociatia Orase-Energie Romania, prima asociatie care are preocupari in domeniul eficientei energetice si energiilor regenerabile si ca este membru fondator al Agentiei de Management Energetic Maramures.
In plus, municipiul Baia Mare a aderat in anul 2008, la initiativa europeana „Conventia Primarilor”, initiativa care isi propune masuri concrete impotriva incalzirii globale si schimbarilor climatice prin eficienta energetica si utilizarea resurselor de energii regenerabile la nivel local. Mai mult, din anul 2011, Municipiul Baia Mare are aprobat de catre Comisia Europeana, Planul de Actiune pentru Energii Durabile (PAED), prin care, pana in anul 2020, municipiul isi propune o reducere a emisiilor de carbon in atmosfera cu 22% fata de anul de referinta 2008.
„Avem un program foarte consolidat si laborios de eficientizare energetica si de identificare a surselor regenerabile de energie. Tot ceea ce inseamna izolari de blocuri, tot ceea ce inseamna sisteme de incalzire care sa fie din punct de vedere economic sustenabile, avem inclusiv partea de iluminat gandita intr-o varianta de economie, avem proiecte europene care tin de zonele verzi, inclusiv de arderea si distrugerea sau managementul deseurilor biodegradabile. Sunt proiecte importante pe care le avem, unele in faza de analiza, altele in faza chiar de executie, si din acest motiv pentru noi este o bucurie ca cineva, cu autoritate la nivel universitar, certifica eforturile noastre si le valideaza“, a spus primarul Catalin Chereches.
Edilul a adaugat ca acest domeniu ramane o prioritate in municipiul Baia Mare facand si o invitatie tuturor specialistilor sa vina cu idei pentru astfel de proiecte, pentru a atinge scopul principal ca municipiul Baia Mare sa devina independent energetic.
„In primul rand, cladirile din patrimoniul primariei, indiferent ca vorbim de cladiri administrative sau de gradinite, scoli, licee, sa fie tratate la capitolul incalzire sub aceasta forma a energiei regenerabile. Pe de alta parte, ne gandim la surse de producere a energiei electrice si aici vorbim inclusiv de variantele pentru folosirea raului Sasar si, nu in ultimul rand, o chestiune care tine si de estetica orasului, dar si de partea energetica, reabilitarea termica a blocurilor“, a adaugat edilul.
Pe parcursul ultimilor ani, in Baia Mare s-au facut investitii importante in ceea ce priveste sursele regenerabile de energie. Printre cele mai importante masuri luate au fost modernizarea parcului auto cu mijloace de transport moderne si nepoluante, prelungirea retelei de troleibuz in cartierul Vasile Alecsandri sau extinderea serviciilor de transport in zona metropolitana Baia Mare.
De asemenea, modernizarea sistemului de iluminat prin inlocuirea cu lampi de iluminat cu consum redus si dezvoltarea unei instalatii de valorificare a deseurilor biodegradabile printr-un proiect de cooperare internationala si anveloparea termica a cladirilor publice vor ajuta la protectia mediului si la consumul eficient de energie.
Tot cu aceasta ocazie au fost amintite si preocuparile in domeniul utilizarii energiilor regenerabile prin sistemul de incalzire cu pompe geotermale la Spitalul de Pneumofiziologie Baia Mare, proiect depus spre finantare la Fondul de Mediu si sisteme de incalzire cu panouri fotovoltaice sau pompe de caldura la Colegiul National „Gheorghe Sincai” si „Vasile Lucaciu”.
Sursa: Cosmin Carp