Uniunea Artiștilor Plastici din România i-a desemnat pe 23 noiembrie 2017 pe cei mai buni artiști pentru anul 2016, în cadrul Galei Premiilor UAP din România, care a avut loc la Grand Hotel Sofianu din Râmnicu Vâlcea. In cadrul galei a fost acordat Titlul de “Prieteni ai Artelor” mai multor personalități publice, ca semn de recunoaștere pentru sprijinul acordat artiștilor vizuali. Astfel, la ediția din a acest an a Premiilor UAP, “Prieteni ai Artelor” sunt: Cătălin Cherecheș, Nicolae Sofianu, TVR Craiova și “Tudor Art”. Astfel, edilul municipiului Baia Mare devine singurul reprezentant al autorităților publice române căruia i se recunosc meritele în domeniul artelor prin conttribuția adusă la renașterea Coloniei Pictorilor din Baia Mare.
”Este pentru mine o mare bucurie să vin la Râmnicu Vâlcea. Este un oraș unde am simțit că această frumoasă comunitate vibrează pentru artă, cultură și handbal. Și lucrul acesta crează o punte generoasă înspre Baia Mare. Cele 2 orașe sunt în România, într-o Românie care este legată într-un mod consistent doar prin elemente simbolice, provenite din artă, cultură, sport, și, din păcate, de la Baia Mare este mai ușor să mergi la Munchen decât să vii la Râmnicu Vâlcea. Dar asta ține de modul în care înțelegem ce s-a întâmplat 100 de ani în România. Pentru mine a fost o mare onoare să lucrez la acest proiect, să gândesc împreună cu doi prieteni, Laura Ghinea, președintele UAP Baia Mare, și cu Ștefan Păscutz, arhitectul care a creat acesastă frumoasă conservare și reabilitare. Am început prin anul 2011 într-un mod, nu administrativ, ci civic, când la noi, în centrul orașului, pe un bulevard ce se cheamă București, și nu știu întotdeauna de ce se cheamă București, aveam o galerie de artă care era într-o stare absolut derizorie, și fiecare am venit de acasă, eu ca primar de o lună sau două, cu câte o găleată de lavabilă sau cu câte un sac de ciment, și împreună, o mână de oameni inimoși, am reușit să dăm un soi de emoție celor care trebuiau să se implice. Următorul pas a fost spre inima culturală și artistică a orașului, spre Câmpul Tineretului, acolo unde de fapt s-a generat acest frumos concept de Școală de la Baia Mare, unde în anii 50 s-a construit un stadion și unde în loc să facem berării, cafenele și săli pentru diferite evenimente, am considerat că este oportun să oferim artiștilor plastici 11 ateliere, la cele mai înalte standarde, și în special artiștilor tineri. Apoi a urmat, în mod firesc, pasul spre Colonia Pictorilor. Astfel, a fost și este pentru mine o onoare să pot participa la acest proiect, să îl inițiez și să îi conving pe colegii din Consiliul Local, din mediul civic și politic, să accepte ca din banii comunității, exclusiv din banii comunității, să finanțăm cu suma de 3 milioane de euro această investiție.
Nu vreau să considerăm că lucrurile s-au finalizat. E o poveste frumoasă care de abia acum începe. Am renovat, am zugrăvit, arată frumos, dar viața trebuie să meargă mai departe în respect fața de istorie și într-o oarecare dinamică față de viitor. Și lucrul acesta se va întâmpla cu sprijinul comunității și cu sprijinul UAP, inclusiv cu cei care ne-au contestat pentru că întotdeauna dacă nu ești contestat lucrurile nu funcționează într-un echilibru. Am mai învățat că în viață e bine să fi bun și tolerant. Municipiul Baia Mare, împreună cu comunitatea artistică, a propus conducerii UAP din România ca anul viitor Gala decernării premiilor UAPR 2017 să fie găzduită de către municipiul Baia Mare. Acțiunea va fi așezată într-un spectru mai larg de evenimente cum ar fi o bienală a artelor, o bienală de artă contemporană, așa cum România merită la 100 de ani de Românie. Și am mai avut o propunere. Noi avem la Baia Mare o construcție care are cu 30 de m mai mult decât Turnul Eiffel. Am propus un parteneriat cu UAPR pentru a realiza un concurs de design de arhitectură pentru a reamenaja acest coș de dispersie și să îi transformăm dintr-un simbol al răului și al poluării, într-un simbol al frumosului și binelui ” a spsu Catalin chereches primarul muncipiului Baia Mare
La randul sau presedintele președintele UAP Baia Mare Laura Ghinea a declarata ca „oamenii de cultură și cu precădere arta și artiștii au și au avut dintotdeauna nevoie de sprijin moral, financiar, social în diferitele momente ale istoriei universale. În același timp, în oglindire, răspunsul a venit din partea acestei elite prin patrimoniul de imagine, idei, sunet, spațiu construit, senzații, trăiri cu care ne hrănim și ne vindecăm cu toții. Pentru a înțelege, a trăi și a vedea aceste realități pe lângă care trecem nepăsători cuprinși de cotidianul fad și repetitiv, există oameni care au hotărât să dea parte din preocupări și simțiri și într-o direcție mai puțin obișnuită.
În Baia Mare acum 121 de ani s-a născut această nevoie de a sprijini artistul, pictorul, dascălul și studentul la arte plastice din dorința primarului de la acea vreme Oliver Thurman.
Acum, dupa mai bine de un secol ne bucurăm să primim sprijinul real din partea lui Cătălin Cherecheș prin proiectele culturale și de infrastructură culturală cum este frumosul exemplu Reabilitarea Coloniei Pictorilor. În vremuri în care societatea e interesată doar de latura mercantilă și imediată a lucrurilor, la Baia Mare redeschidem porțile pentru creație, artă, oameni de cultură, formare profesională prin repunerea reperelor de nivel european în actualitate.
Distincția de ”Prieten al Artelor” oferită în cadrul Galei Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România Domnului Primar este cea care celebrează implicarea directă în fenomenul cultural, unic în România la ora actuală.
Anul viitor Baia Mare va face o <<baie de personalități culturale din toată țara>> prin organizarea Galei în municipiul nostru.”
Așadar, anul viitor Gala de acordare a Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România 2017 va avea loc în municipiul Baia Mare. Este și acest fapt o recunoaștere a locului important ocupat de orașul nostru pe harta artei și culturii, precum și a valorii celor care se ocupă de acest palier al vieții comunității noastre.