Premiul Nobel pentru literatura pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine romana Herta Muller, care in majoritatea cartilor ei vorbeste despre viata sub dictatura comunista in Romania. Anuntul a fost facut pubic azi, 8 octombrie, de comitetul Nobel, care a argumentat ca a ales sa ii acorde premiul Nobel pentru literatura pe 2009 scriitoarei germane nascute in Romania Herta Muller, „pentru concentratia poeziei si franchetea prozei descrie viata celor deposedati”. Este pentru a treia oara cand autoarea este nominalizata la importantele premii.
Herta Muller s-a nascut in 17 august 1953, la Nitchidorf, in judetul Timis. A studiat germanistica la Timisoara. Prietenia cu membrii „Grupului de Actiune Banat”, un grup de tineri autori contestatari ai regimului comunist – format din tineri si studenti de etnie germana dar romani, a adus-o in atentia Securitatii. A refuzat sa colaboreze cu Securitatea, fiind expediata pentru reeducare la intreprinderea „Tehnometal”. A lucrat pe urma ca traducatoare. Ulterior si-a castigat traiul lucrand la cateva gradinite si si acordand ore particulare de germana.
Volumul de debut, „Niederungen” (Tinuturile joase), a aparut in 1982, dupa ce cenzura comunista i-a limitat simtitor manuscrisul. Peste doi ani, cartea i-a fost publicata in Republica Federala Germania, exact asa cum a fost scrisa de autoare, reactia autoritatilor comuniste romane fiind prompta: publicarea cartilor sale a fost interzisa.
In 1987, a emigrat in Republica Federala Germania, impreuna cu sotul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner.
In 1999, Herta Muller a fost nominalizata de catre Guvernul german la Premiul Nobel pentru Literatura. O a doua nominalizare a fost in 2008, insa premiul Nobel pentru literatura i-a fost decernat scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio. La a treia incercare a intrat in posesia importantei distinctii, care ii si aduce si un premiu in bani in valoare de 1 milion de coroane suedeze (980.000 de euro).
Cateva distinctii obtinute de Herta Muller:
1981: Premiul literar „Adam-Muller-Guttenbrunn” al cercului de literatura din Timisoara
1985: Premiul literar al orasului Bremen
1989: Premiul literar „Marieluise-Flaisser-Preis” al orasului Ingolstadt
1991: Premiul literar „Kranichsteiner”
1993: Premiul criticii pentru literatura
1995: Premiul european pentru literatura „Prix Aristeion”
1998: Premiul literar international „Literary Award” – Dublin
1999: Premiul literar Franz Kafka
2001: Premiul „CICERO”
2006: Premiul „Wurth” pentru literatura europeana
2009: Premiul Nobel pentru Literatura
Sursa: Andrei Gherghel