Asociatia Rotaract TEAM Baia Mare si-a propus ca anul acesta sa sprijine Centrul de Transfuzie Sanguina prin campanii de constientizare a populatiei, prin informare cu privire la donatul de sange, dar si materiale necesare renovarii Centrului de Transfuzie Sanguina din Baia Mare pentru crearea unui confort sporit donatorilor.
In semn de recunoastere fata de persoanele donatoare de sange, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis in 2005 sa le dedice o zi speciala. Astfel 14 iunie a devenit Ziua Mondiala a Donatorului de Sange. Cu aceasta ocazie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat un apel de sustinere a donarii benevole a sangelui. Pe parcursul intregii saptamani doritorii sunt invitati la Centrul de Transfuzie Sanguina din Baia Mare str. George Cosbuc nr. 20/A pentru a dona sange.
Donarea de sange in scopuri terapeutice este un gest nobil, umanitar, benevol, neremunerat si anonim. Donand sange este modul prin care fiecare dintre noi poate deveni eroul unui pacient care are nevoie de transfuzii. Recoltarea si conservarea de sange si de plasma se fac conform instructiunilor Ministerului Sanatatii, numai sub supraveghere si responsabilitate medicala, procedura este sigura si nedureroasa pentru pacient, constand in recoltarea a 450 ml sange care poate salva pana la trei vieti.
In Romania doar 1,7% din populatie doneaza sange, comparativ cu 10% in Danemarca, 9% in Anglia, 8% in Olanda, 6% in Germania, sau 4% in Ungaria. Astfel, in tara noastra se inregistreaza un deficit major de sange, donatorii asigurand doar 65% din totalul necesar.Donarea de sange are si unele beneficii importante, sangele este improspatat, imunitatea organismului creste, riscul de paralizie si accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? In urma donarii de sange, rezistenta organismului la socuri creste, astfel ca, daca vei suferi un accident, reactia organismului ii va ajuta pe medici, acesta fiind deja obisnuit cu pierderea de sange si inlocuirea lui. De asemenea, o donare de sange inseamna si pierdere de calorii. Pentru fiecare 250 ml de sange, se consuma circa 700 de calorii.
Prin donare se pierde o cantitate de fier din sange, insa acest lucru are un efect protector si benefic daca donarea are loc periodic si nu incidental. Fierul din sange influenteaza cat de gros sau lipicioasa este textura sangelui. Nivelele mari de fier duc la ingrasarea sangelui care circula astfel mai greu prin artere. De asemenea, un nivel ridicat de fier in sange ajuta la producerea colesterolului, depunerile pe artere cresc si acest lucru duce la boli cardiovasculare.
Dupa donarea de sange, se recomanda mentinerea pozitiei orizontale pentru aproximativ 10-15 minute, pentru a evita aparitia efectelor adverse postdonare. Se recomanda evitarea efortului fizic si consumul de alcool dupa donare. Trebuie suplimentat consumul de lichide, iar regimul alimentar imbogatit cu proteine animale (oua, carne).
Sursa: Emm