Vezi VIDEO
Experienta dobandita in activitatile de voluntariat ar putea fi recunoscuta ca practica de catre angajatori, cel putin asta spera sustinatorii noii legi a voluntariatului, care a fost adoptata recent de Camera Deputatilor. Daca actul normativ va fi promulgat si apoi publicat in Monitorul Oficial, acesta va aduce o serie de modificari atat in ceea ce priveste relatia dintre organizatii si persoanele care desfasoara activitati de voluntariat, cat si intre voluntari si angajatori.
Proiectul de act normativ a fost initiat de un grup de parlamentari si a fost sustinut de mai multi reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale, acesta avand scopul de a elimina orice suspiciune asupra activitatilor de voluntariat si de a le oferi o sansa in special tinerilor care sunt implicati in astfel de proiecte sa-si gaseasca mai usor un loc de munca. Noua lege prevede obligativitatea incheierii de contracte de voluntariat, dar si recunoasterea experientei si a abilitatilor dobandite in urma activitatilor de voluntariat.
„Am vrut sa eliminam orice dubiu de munca la negru care se putea atrage, din pacate, in acest domeniu, neavand contracte de voluntariat, si de aceea am introdus obligativitatea contractului de voluntariat. Totodata, un element foarte important care poate privi mai ales tinerii este acest certificat de voluntariat care poate fi obtinut in urma a cel putin 120 de ore de voluntariat, certificat care va fi standardizat la nivel national”, a aratat vicepresedintele Federatiei Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania, Carmen Marcu.
In prezent, asociatiile si organizatiile care desfasoara programe de voluntariat functioneaza dupa o lege veche de mai bine de 10 ani, in care nu sunt stipulate exact domeniile in care se poate face voluntariat si nici modul in care poate fi recunoscuta o astfel de activitate. Noul act normativ ii va ajuta in special pe cei care desfasoara o activitate voluntara intr-un domeniu in care ulterior vor sa se angajeze, perioada de voluntariat putand fi considerata practica de catre angajator.
„Noua lege a voluntariatului stabileste in mod expres ca perioada cat o persoana a desfasurat activitate in calitate de voluntar poate fi recunoscuta ca si experienta profesionala. Din punctul meu de vedere, una dintre aceste activitati prin care s-ar putea aduce o recunoastere este asistenta sociala, pe partea de asistent social, respectiv ingrijirea la domiciliu, asistent medical pentru acele fundatii, asociatii sau orice institutie cu un anumit statut juridic, care desfasoara aceste activitati de voluntariat la domiciliul unor persoane fizice”, a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures, Mircea Onea.
Reprezentantii ITM Maramures au mai aratat ca obligativitatea incheierii unor contracte de voluntariat este benefica, avand in vedere faptul ca unii angajatori isi acopereau munca la negru prin activitati de voluntariat. Acest lucru nu va mai putea fi posibil, in conditiile in care noua lege va reglementa activitatile care vor putea fi facute fara o remuneratie.
Certificatul de voluntariat va cuprinde abilitatile, competentele si cunostintele dobandite in cadrul activitatilor neremunerate desfasurate in cadrul unei asociatii sau organizatii. Sustinatorii acestei legi admit ca angajatorii nu pot fi obligati sa tina cont de certificatele de voluntariat, dar spera ca, odata cu eliberarea acestora, sansa tinerilor de a-si gasi un loc de munca va creste.
Sursa: Gabriela Kuhajda