Vezi VIDEO
Bugetarii maramureseni vor avea vacanta prelungita de Pasti. Angajatii de la stat vor fi obligati sa recupereze cele doua zile libere in doua sambete, respectiv in 13 si 20 aprilie. Masura nu e considerata a fi una foarte avantajoasa de catre bugetari, tinand cont ca acestia vor fi nevoiti sa vina in doua zile de weekend la serviciu. In ce-i priveste pe cei care lucreaza in mediul privat, acestia au aratat ca sunt rare situatiile in care beneficiaza de zile libere, in ciuda prevederilor legale.
Guvernantii au stabilit ca anul acesta zilele de 2 si 3 mai sa fie libere, in contextul in care sarbatorile de Pasti sunt in 5 mai, iar 1 mai e zi nelucratoare, conform codului muncii. Prevederea e valabila insa doar pentru angajatii din sectorul bugetar si doar pentru acele institutii unde nu e nevoie de asigurarea permanentei.
„Hotararea de Guvern stabileste zilele libere de 2 si 3 mai, dar cu obligatia de a fi recuperate in doua zile de sambata, respectiv 13 si 20 aprilie. Hotararea de Guvern este aplicabila pentru cele doua zile doar angajatilor din sistemul bugetar, nu salariatilor din domeniul privat. Angajatilor din sistemul privat le sunt aplicabile doar prevederile articolului 139 din codul muncii care stabilesc zilele libere legale”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Bugetarii maramureseni nu sunt foarte incantati de aceasta masura, tocmai pe considerentul ca vor fi obligati sa vina la serviciu in doua zile de weekend.
„Orice lucru care se recupereaza nu prea avantajeaza pe nimeni, dar existand aceste zile libere, probabil, oamenii vor fi mai liberi sa se ocupe cu alte probleme, cu sarbatorile care sunt si care vin, dar nu vad neaparat prin asta un avantaj atata timp cat se recupereaza”, a declarat liderul Sindicatului din Administratia Locala Maramures, Liviu Pop, vicepresedinte al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala.
Salariatii din domeniul privat sustin ca nu pot fi incantati cand vine vorba de zile libere, pentru ca nu beneficiaza de acelasi statut ca si angajatii de la stat, in ciuda faptului ca amenzile pentru neacordarea zilelor libere sunt intre 5.000 si 10.000 de lei.
„Pe mine nu ma bucura, nici nu ma intristeaza, nu sunt bugetar. Nu ma afecteaza, dar banuiesc ca e o idee buna. La privat n-avem zile libere”, a spus unul dintre angajatii de la privat.
O alta angajata a marturisit ca „acuma pentru fiecare poate fi o idee buna, pentru care vor sa fie liberi, eu oricum nu sunt libera, am o afacere”.
„Foarte bine ar fi. Oricum in Romania se munceste putin, asa ca o zi, doua nu schimba nimic”, a spus un alt angajat.
„Nici cand sunt la lucru nu prea se munceste. Nu cred ca era nevoie de atatea zile libere. Oricum, sambata lucreaza de la 9 la 12 si gata, au recuperat o zi de 8 ore de munca. Sa fim seriosi”, a spus un pensionar baimarean.
Conform codului muncii, anual sunt prevazute 12 zile libere, insa nu toate sunt in zile lucratoare. Pentru neacordarea zilelor libere, angajatorii risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei. La unitatile unde nu se pot acorda zile libere angajatilor, e obligatoriu ca acestea sa fie compensate cu timp liber corespunzator sau sa se acorde salariatilor un spor de 100 % din salariul de baza corespunzator.
Sursa: Camelia Tocaci