Vezi VIDEO
Zeci de cautatori de fier vechi rascolesc zi de zi ruinele fostelor intreprinderi din Baia Mare. Oamenii sustin ca nu castiga mai mult de 30-40 de lei pe zi, dar se plimba in masini straine. Cunosc foarte bine zonele in care se fac demolari si pot evalua din ochi profitul care ii asteapta. Lucreaza in mod organizat si la vedere. Nu se feresc nici de proprietarii cladirilor demolate si nici de autoritatile locale. De altfel, cu autobuzele sunt adusi recuperatorii la “locul de munca”, cel putin asa s-a intamplat in dimineata de azi, 1 febrarie, cand un grup important a poposit in zona fostei fabrici Faimar.
In prezent, “sediile” hotilor de fier vechi sunt ruinele fostei Uzine de Preparare Sasar si a fostei fabrici Faimar Baia Mare. Inca din zori, cu baroase si tarnacoape, acestia sparg molozul rezultat in urma demolarii cladirilor in cautarea fierului vechi pe care ulterior il valorifica la centrele de colectare.
Pe parcursul zilei de azi, 1 februarie, recuperatorii au fost nevoiti sa se mute la UP Sasar deoarece in zona Faimar au reinceput lucrarile de sortare a molozului si au fost intorsi din drum de angajatii santierului. In ziua precedenta, zeci de tigani au putut fi vazuti in curtea fostei fabrici de ceramica, care, dupa demolare, le-a deschis noi oportunitati.
Cei care scormonesc dupa fier vechi spun ca nu au alternativa si doar astfel isi pot hrani familia. “Cu baroase, cu rangi, ne chinuim aici… Uite ne-au si inghetat mainile, suntem toti inghetati si santem si flamanzi. Fierul il vindem si primim 90 de bani pe kilogram. Daca suntem patru insi facem un milion de lei. Venim aici cand nu avem ce sa mancam”, a spus unul dintre cei care furau fier vechi de la UP Sasar.
Barbatul si alti trei tovarasi au avut si o zi cu ghinion, pentru ca li s-au rupt uneltele si au trebuit sa se intrerupa din lucru. Cu toate ca traiesc din banii realizati din vanzarea fierului vechi, la plecare s-au urcat intr-o masina marca Hyundai, inmatriculata in Italia. “Avem masini luxoase dar nu avem cu ce sa traim”, a spus un alt tigan aflat la furat de fier vechi.
Reprezentantii Politiei Locale Baia Mare spun ca nu pot sa intervina pentru ca au in competenta doar cazurile care privesc ordinea si linistea publica. “Politia Locala nu are atributii pe partea de furturi. Acest gen de activitate este in subordinea politiei”, a spus Gheorghe Popan, directorul executiv al Politiei Locale Baia Mare.
Jandarmii si politistii mai intocmesc cate un dosar, acesta ajunge pe rol la judecatorie, iar pana sa fie condamnati, hotii de fier vechi isi continua activitatea. Prin urmare, autoritatile par neputincioase in fata unui fenomen care a capatat proportii in ultimii ani si care s-a soldat cu morti.
CITESTE SI:
HOTI IN SUBTERAN – 6,2 tone de fier au disparut din mina Nistru
Sursa: Andrei Gherghel