Cazul Parcalab a ajuns si in atentia Federatiei Internationale a Jurnalistilor (IFJ). Intr-un comunicat facut public de reprezentantii organizatiei se arata ca ziaristul maramuresean a fost “persecutat de atacurile guvernului asupra presei”.
Numele lui Dan Parcalab a fost dat ca exemplu de IFJ alaturi de cel al directorului de la cotidianul Ziua. In acelasi comunicat se mentioneaza ca lui Sorin Rosca Stanescu i-au fost violate drepturile de catre ministrul de justitie, Monica Macovei, care a facut comentarii “nepotrivite” dupa ce a fost criticata in ziarul acestuia.
Cu cele doua cazuri, IFJ a exemplificat faptul ca in Romania atacurile asupra libertatii de expresie a mass-mediei au crescut in intensitate in ultimele luni si a solicitat direct premierului Tariceanu ca incriminarea insultei si calomniei sa nu fie acceptata.
“Jurnalistii trebuie sa aiba libertatea sa critice si sa se exprime intr-o maniera directa”, a afirmat secretarul general al IFJ, Aidan White. "Daca ei sunt aruncati in puscarie pentru ca fac ceea ce e firesc intr-o democratie, va fi problematic pentru ambitiile Romaniei de a fi acceptata ca aparator al drepturilor omului in Europa.”
Directorul de la Gazeta de Maramures a fost acuzat de santaj si asociere la un grup infractional, fiind retinut de DIICOT in 3 ianuarie. In acelasi dosar mai sunt invinuiti alti opt sefi din trustul Gazeta, precum si sotia lui Liviu Man, presedintele societatii.
Acesta se afla el in prezent dupa gratii, alaturi de Parcalab si alti patru colegi: Aurelian Grama (director general), Aurel Muresan (director executiv), Dorel Vidican (director executiv Gazeta de Cluj) si Ioan Otel (director investigatii Gazeta de Cluj).
Pe 15 februarie, cand va fi primul termen de judecata, in fata instantei vor trebui sa se prezinte si Elena Cocut (director publicitate Gazeta de Oradea), Adrian Avarvarei (sef departament protectie interna), respectiv Memoranda Onac (editorul general Buna Ziua, Ardeal).
Sursa: Larisa Tivadar