Vezi VIDEO
Trustul de presa Emaramures initiaza in aceasta vara o campanie care isi propune sa promoveze locurile, oamenii si povestile cu care Maramuresul se poate mandri. Indemnul nostru este: „(re)Descopera Maramuresul”! In tinutul de poveste al Maramuresului, orice turist are ocazia sa descopere locuri de un farmec aparte, in care portul popular, traditiile si mostenirea stramoseasca se pastreaza cu sfintenie. Intr-o perioada in care modernismul rapeste tot mai mult din farmecul zonelor traditionale, noi te invitam sa redescoperi o alta lume, un alt mod de a trai si de a fi. Prima noastra oprire a fost Manastirea „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Budesti, locul pe unde se crede ca in urma cu cateva sute de ani a trecut si Sfantul Iosif Marturisitorul, considerat ocrotitorul Maramuresului si al Satmarului.
Nu departe de Baia Mare, la o distanta de doar 45 de kilometri de municipiul resedinta de judet, te asteapta un loc in care straiele populare sunt purtate chiar si acum cu mandrie si demnitate pe strazile localitatii, dar mai ales la biserica, iar oamenii par dintr-o alta lume. Una mai buna. Simplitatea cu care stiu sa-si traiasca viata, credinta pe care o poarta adanc in suflet e remarcata imediat de turistii care ajung in comuna Budesti. In localitatea in care se afla o biserica de lemn, monument UNESCO, exista un alt loc aparte, mai putin cunoscut. Manastirea „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, asezata in mijlocul padurii de brad, se afla la sase kilometri de centrul comunei. Pana sa ajungi in acel loc de basm, intalnesti in cale peisaje impresionante: de jur imprejur paduri de brad si izvoare de apa cristalina.
E o adevarata oaza de liniste, iar atmosfera incarcata de tacere te mangaie din primul moment in care pasesti in acel loc unde expresia „rupt din rai” devine realitate. Odata ajuns, ceva venit de mai presus de fiinta te face sa eziti sa calci firul ierbii sau sa rostesti o simpla vorba, pentru ca ai sentimentul ca acea ordine atat de perfecta s-ar putea destrama.
Constructia manastirii a inceput in 1995, cand s-a pus piatra de temelie. Istoria lacasului de cult e una mult mai veche. Traditia locala spune ca in comuna a existat o manastire de calugari prin anii 1703, iar pragul bisericii de atunci a fost trecut chiar de Sfantul Iosif Marturisitorul, considerat ocrotitorul Maramuresului si al Satmarului.
„A fost dorinta crestinilor de a se redeschide aceasta manastire, deoarece a mai fost pe alta vale, Valea Jereapanului cum se spune. Din pacate nu s-au pastrat acte, documente, ci doar s-a stiut undeva pe la 1703-1704 ca Sfantul Iosif Marturisitorul a tinut o adunare eparhiala in manastirea aceasta. Se pare ca fusese chiar si seminar, era o manastire destul de importanta, dar dupa aceea documentele nu mai vorbesc dupa 1715. Se pare ca in timpul acela s-a inchis, nici macar nu au ramas urme pentru ca stim din istoria Maramuresului Istoric, ca cladirile bisericilor erau de lemn si atunci usor se puteau demola, arde”, a relatat staretul Manastirii „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, parintele Mihail Bud.
Manastirea din Budesti a inceput sa prinda contur odata cu venirea fostului staret Vichentie Lazar. Lucrarile n-au fost lipsite de dificultate, avand in vedere ca biserica de lemn construita in stil traditional e amplasata intr-un loc izolat in care accesul era greu de realizat.
„Acum, dupa 1990 a fost dorinta credinciosilor de a se redeschide manastirea, dar nu in acel loc, ci in aceasta zona, care e chiar la izvoarele Vaii Cosaului. Piatra de temelie s-a pus in 1995, dar lucrarile mai importante s-au inceput odata cu venirea fostului staret, parintele Vichentie Lazar, din 1996, dar s-a dezvoltat mai incet manastirea datorita faptului ca este si mai izolata si drumul era mai greu accesibil, pana acum cativa ani de cand s-a asfaltat o parte din el, si acum e drum de macadam si s-a imbunatatit situatia drumului pana la manastirea noastra”, a punctat staretul Mihail Bud.
Hramul lacasului de cult e inchinat „Sfintilor Imparati Constantin si Elena”, despre care se stie ca au avut un rol important in istoria crestinismului. Parintele Mihail Bud sustine ca omul poate sa fie intr-o legatura directa cu sfintii, daca le urmeaza credinta si faptele.
„Hramul este «Sfintii Imparati Constantin si Elena», nu sunt sfinti asa de populari in zona noastra, dupa cum sunt Sfantul Ierarh Nicolae, Ioan Botezatorul sau Vasile cel Mare, dar au avut un rol foarte important in istoria crestinismului. Si de aceea, incet-incet incep sa fie mai cunoscuti acesti sfinti pentru ajutorul dat bisericii crestine. Principalul lucru pentru crestini, pentru a se simti contemporani cu sfintii, chiar daca ei au trait cu mii de ani inainte, ca sa te simti contemporan cu ei trebuie sa traiesti dupa cum au propovaduit ei, sa traiesti ceea ce ne invata sfanta noastra Biserica, sa fii contemporan cu sfintii pe care ii cinstim”, a mai explicat staretul.
La manastirea din Budesti vin numerosi oameni dornici sa fie mai aproape de Dumnezeu si pentru ca sunt convinsi ca, in acest loc in care linistea e de nepatruns, rugaciunea lor va ajunge mai repede la Tronul Ceresc. De hram sau de marile praznice vin chiar si peste o mie de credinciosi. Pelerinii care doresc sa ramana peste noapte aici sunt cazati in traditionala casa construita pentru oaspeti, insa deocamdata capacitatea de cazare e una redusa. In timp, monahii spera insa ca vor reusi sa mareasca locurile destinate celor care vin sa participe la rugaciuni.
„Omul se simte aici mai aproape de Dumnezeu, pentru ca asa cum spuneati si dumneavoastra e o mare liniste, este multa liniste. Cum spun unii care vin in aceasta manastire: ca si-au mai incarcat bateriile pentru inca o saptamana sau pana cand vor reveni”, a mai adaugat parintele staret Mihail Bud.
Obstea Manastirii e formata acum din sase vietuitori: trei preoti, un calugar si doi frati. Fiecare din ei se straduieste sa imbine rugaciunea cu munca, asa cum ii sta bine monahului. Chiar daca e o manastire mica, programul slujbelor e respectat cu strictete: in fiecare dimineata la ora 7:00 sunt citite Ceasurile si Acatistul Zilei, iar dupa-amiaza se incepe cu Ceasul 9, Vecernia si Pavecernita Mica. De asemenea in fiecare zi, de la ora 22:00 e savarsita slujba Miezonopticii, urmata de Utrenie si Ceasul intai. Sfanta Liturghie e oficiata in zilele de miercuri, vineri, sambata si duminica, dar si in sarbatorile din cursul anului.
Sursa: Camelia Tocaci