Vezi VIDEO
Numarul angajatilor activi la nivelul judetului Maramures a inregistrat o crestere cu peste 9.000 de persoane de la inceputul anului si pana la finele lunii septembrie. Aceleasi statistici indica si o tendinta de crestere din ianuarie si pana in toamna a numarului de contracte de munca individuale active. Oficialii Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures considera ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca tot mai multi angajatori au dorit sa intre in legalitate pentru a nu se alege cu sanctiuni drastice.
In ciuda faptului ca la nivel national nu se poate vorbi despre redresarea economiei si nici de crearea mai multor locuri de munca, statisticile par mai mult decat optimiste in privinta Maramuresului. Datele Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) indica o crestere a numarului salariatilor activi, dar si a contractelor individuale de munca.
„Se constata o crestere a numarului contractelor de munca individuale active. Daca la inceputul anului aveam undeva la peste 105.000 de contracte active, acum avem peste 108.000 de contracte active. Peste 2.500 de contracte de munca in plus fata de numarul contractelor active inregistrate la inceputul anului. A crescut si numarul salariatilor activi. Aici discutam de date statistice inregistrate in registrul electronic de evidenta a salariatilor. Daca la inceputul anului aveam undeva in jur de 98.000 de angajati, imbucurator este ca la 30 septembrie cifra se estima la aproape 107.000 de salariati, aproape cu 9.000 de salariati mai mult”, a declarat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Inspectorii de munca motiveaza ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca in vara, dupa incheierea anului scolar, angajatorii au preferat sa incadreze in munca tineri absolventi, pentru a beneficia de subventiile acordate la angajare. In plus, unii dintre agentii economici au preferat sa intre in legalitate, pentru a scapa de amenzile drastice aplicate in cazul muncii la negru. Asta in conditiile in care in acest an au fost aplicate sanctiuni mai mari cu peste 650.000 de lei fata de 2012.
De cealalta parte, oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) au aratat ca la nivelul judetului numarul somerilor este in scadere, chiar daca in unele cazuri oficialii institutiei au recunoscut ca datele sunt valabile doar „pe hartie”, nu si in practica.
„Anul trecut am avut 8.467 de someri, iar acum, in luna septembrie, 7.209 someri. Avem rata somajului de 3,42%, aflandu-ne sub rata la nivel national, care este de 4,73%. Maramuresul este din nou sub rata somajului la nivel national”, a precizat directorul AJOFM Maramures, Oana Osanu.
Spre finalul anului, datele inregistrate in evidenta acestor institutii s-ar putea modifica, in conditiile in care de obicei in sezonul de iarna unele activitati se suspenda, iar numarul contractelor de munca scade.
Sursa: Camelia Tocaci