Fondul Monetar International avertizeaza Romania cu privire la costurile si la impactul negativ asupra deficitului bugetar pe care le-ar putea implica reducerea TVA-ului la alimentele de baza, majorarea in avans a pensiilor si cresterea salariilor in sectorul public in anul fiscal – si electoral – 2008.
Expertii FMI recomanda autoritatilor de la Bucuresti sa se opuna cu fermitate initiativelor de reducere a TVA-ului la alimentele de baza, de majorare a pensiilor in avans si de crestere semnificativa a salariilor in sectorul bugetar deoarece ar putea avea un impact negativ asupra obiectivelor fiscale stabilite pentru anul 2008 si asupra stabilitatii macroeconomice.
Misiunea FMI, care a vizitat in aprilie Romania pentru consultarile anuale referitoare la evolutia economiei, a remarcat, potrivit concluziilor publicate pe site-ul institutiei, o reorientare pe termen scurt a politicii fiscale romanesti ce reflecta o fragmentare a politicilor interne si contextul apropiatelor alegeri locale si parlamentare din acest an.
Fondul a identificat trei situatii de risc care pot greva asupra deficitului fiscal in 2008: reducerea TVA-ului la alimentele de baza, majorarea pensiilor inainte de termenul stabilit, cresterea substantiala a salariilor din sectorul public.
FMI a remarcat faptul ca Senatul a aprobat propunerea de reducere a TVA-ului la alimentele de baza de la 19% la 5% si considera ca daca o astfel de masura va fi aplicata in acest an atunci ea ar costa Romania 0,5% din PIB.
In al doilea rand, intentiile unora dintre partidele politice mari de a devansa majorarea pensiilor – in conditiile in care urmatoarea transa de crestere a veniturilor pensionarilor a fost stabilita pentru ianuarie 2009 – ar reprezenta costuri de circa 1,5% din PIB.
Cea de-a treia problema identificata de expertii FMI este o potentiala crestere substantiala a salariilor angajatilor din sectorul bugetar, in contextul in care bugetul pe 2008 nu prevede o evolutie deosebita la acest capitol comparativ cu anul 2007.
„Misiunea FMI solicita autoritatilor sa se opuna cu fermitate acestor initiative si altora similare care ar putea periclita obiectivele fiscale pentru 2008 si ar putea submina stabilitatea macroeconomica”, se arata in documentul Fondului Monetar International.
Potrivit expertilor institutiei financiare internationale, pentru a asigura sustenabilitatea fiscala deficitul bugetar al Romaniei pe termen mediu trebuie stabilit la circa 1% din PIB. Pentru anul 2008 FMI recomanda Romaniei un deficit bugetar de 1,75% din PIB fata de nivelul de 2,75% din PIB stabilit in buget sau de 2,25% din PIB dupa recenta rectificare bugetara.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult