Ministerul Educatiei e decis sa reduca cheltuielile din sistem cu orice pret. Din acest motiv, a comunicat inspectoratelor scolare sa informeze unitatile scolare cu invatamant gimnazial si liceal sa nu mai incadreze in planul de scolarizare clase cu profil intensiv in limbile moderne, intrucat acestea implica prea multe costuri. Practic, cursurile nu se vor mai desfasura pe grupe. In acest fel, numarul de dascali care predau la aceste clase va suferi… reduceri masive.
Masura impusa de MECTS privind reducerile de cheltuieli nemultumeste directiunile liceelor din Baia Mare. Acestea nu vor mai avea posibilitatea de a include in planul de scolarizare – care trebuie sa fie realizat si predat Inspectoratului Scolar Judetean pana la data de 9 martie – clase cu invatamant intensiv in limbile moderne.
“Ministerul a decis ca din toamna nu se mai efectueze cursuri pe grupe la aceste discipline, ci cu clasa intreaga. Aceasta este o decizie luata in ideea reducerilor de costuri din cauza crizei financiare”, a mentionat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Unul dintre cele mai afectate licee de aceasta decizie este Colegiul National “Vasile Lucaciu”. Directorul Delia Pop a afirmat ca ore care se desfasurau pana acum cu doi profesori, se vor realiza de catre un singur dascal.
“Aveam clase cu profil de engleza intensiv, germana intensiv si asa mai departe. Incepand cu anul scolar 2010-2011, nu vom mai avea voie sa facem astfel de clase, intrucat acestea au fost scoase de catre minister, iar decizia ne-a fost comunicata printr-o circulara a inspectoratului. Astfel, daca pana acum aveam la aceste clase, cate cinci ore cu doi dascali, pe grupe, acum numarul orelor se va reduce la doua, realizate de un singur dascal”, a spus Delia Pop.
Masura MECTS afecteaza planurile de viitor ale unitatii de invatamant. Delia Pop a spus ca, din cauza acestei decizii, va fi nevoie sa se renunte la testarea inainte de… admiterea in clasa a V-a la Lucaciu.
“Intentionam sa alegem elevii in urma unei duble examinari. Un test la limba engleza si un test comun de matematica si limba romana. Acum, vom fi nevoiti sa renuntam la aceasta testare. Va fi ciudat din acest punct din vedere cum va decurge alegerea elevilor, avand in vedere faptul ca avem multe cereri pentru a forma clase de a V-a”, a explicat directorul liceului.
Delia Pop a spus ca decizia MECTS va conduce, intra-devar, la reduceri de cheltuieli, dar si la scaderea calitatii actului educational. “In opinia noastra, calitatea invatamantului va scadea considerabil. Insa, noi nu vom renunta la limbile moderne. Mai avem sansa optionalelor. In cadrul acestor ore… vom face tot engleza”, a conchis Delia Pop.
Sursa: Catalin Tineghe