În conformitate cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, Penitenciarul Baia Mare, unitate subordonată Administrației Naționale a Penitenciarelor, desfășoară constant activități de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.
În acest context general s-a integrat și proiectul de activitate ”Reedu – Masa care ne unește”, finanțat din fonduri externe nerambursabile în cadrul programului Erasmus +, a cărei ultimă sesiune s-a derulat ieri, 10 august 2023, la sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
În cadrul acestei activități au participat 6 (șase) persoane private de libertate clasificate în regim semideschis, cu vârste cuprinse 22 și 26 de ani, custodiate în cadrul Penitenciarului Baia Mare. Acestea, împreună cu familia și aparținătorii au pregătit și au servit masa în aer liber. Dincolo de componenta culinară, socializarea și timpul de calitate petrecut alături de persoanele dragi au reprezentat scopul urmărit prin derularea acestui program.
Activitatea s-a desfășurat de către personalul specializat din cadrul Penitenciarului Baia Mare, cu sprijinul colaboratorilor din cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Asociației Bărbaților Creștini Timișoara.
Activitățile de reintegrare socială reprezintă unul dintre principalele obiective ale pedepselor privative de libertate. Acestea constituie o direcție prioritară a sistemului execuțional penal, având în vedere că punerea în libertate este o măsură inerentă în aproape toate cazurile în care organele judiciare au dispus executarea unor pedepse privative de libertate. Menținerea unei relații apropiate cu mediul de suport social se subscrie acestor demersuri și are ca scop, atât creșterea șanselor de incluziune socială după liberare, cât și crearea unui climat favorabil la nivelul vieții cotidiene carcerale.