Vezi VIDEO
Lupta electorala continua in Tautii Magheraus chiar si la aproape doi ani de la alegerile locale. Chiar din primele zile ale anului, in micutul orasel maramuresean au inceput sa se stranga semnaturi de la localnici in ideea organizarii unui referendum pentru demiterea primarului Anton Ardelean. Initiativa a venit din partea unui consilier local de la PDL, Pompiliu Ispasoiu, fost contracandidat al primarului in functie si adversar declarat al social-democratului care administreaza Tautii Magheraus de circa un deceniu.
Referendumul pe care consilierul local vrea sa il organizeze este contestat de catre Anton Ardelean, care a spus ca locuitorii au fost mintiti in momentul in care au fost pusi sa isi scrie numele si datele din actul de identitate in tabelele cu care s-a umblat prin Tautii Magheraus si satele apartinatoare. Primarul a spus ca initiativa lui Ispasoiu este in afara legii. In schimb, Pompiliu Ispasoiu a spus ca respecta legea si articolul referitor la incetarea mandatului, prin urmare nu are motiv sa se teama de un esec.
“Nu bine a terminat preotul de sfintit casele, ca in urma lui a venit o echipa trimisa de domnul consilier Pompiliu Ispasoiu ca sa stranga semnaturi pentru, zic ei, incetarea mandatului meu de primar”, a declarat Anton Ardelean si, pe un ton usor ironic, a adaugat ca in fiecare zona a orasului oamenilor li s-a dat alt motiv pentru care sa semneze in tabelele pregatite de sustinatorii actiunii consilierului PDL.
“In Nistru, s-a dat un motiv de-a dreptul hilar. Trimisii lui Ispasoiu Pompiliu le-au spus oamenilor sa semneze pentru ca primarul sa accepte organizarea de discoteci noaptea”, iar la Baita s-au strans semnaturi pentru ca localitatea sa isi recapete statutul de comuna, potrivit primarului.
Declaratia acestuia a fost confirmata de cativa dintre tauteni, care au recunoscut ca nu li s-a spus de ce trebuie sa isi treaca numele si datele din cartea de identitate intr-un tabel, dar au facut-o urmand exemplul altora. Mai grav este ca pana si tinerii sub 18 ani, care nu au drept de vot, au fost pusi sa semneze tabelele pentru referendum.
“O venit si la mine sa semnez ca o zis ca face discoteca aici la noi, in Nistru. Mi-o cerut buletinul. I l-am dat si am semnat. Nu ne-o zis nimic de demiterea primarului”, a spus un tanar, care a fost completat de un prieten. “Si la mine o venit su sondaju’”, a afirmat acesta.
Consilierul local democrat-liberal a negat acuzele care i s-au adus si a spus ca, nu doar potrivit legii, ci si a faptului ca in ultima perioada primarul Anton Ardelean nu a facut nimic de cand este in functie are dreptul sa ceara demiterea lui prin referendum.
“Anton Ardelean nu stie sa administreze un oras. A luat o gramada de fonduri si ce a facut cu ele? In Tauti nu exista canalizare, caminele culturale stau sa cada”, a dat cateva exemple consilierul local, care a continuat ca orasul s-a ales in ultimele mandate cu strazi cu numere ca la New York. ”Da, suntem ca la New York. Numai asta ne-a lipsit”, a punctat Ispasoiu.
Cat despre acuzatia de dezinformare a populatiei in legatura cu semnaturile stranse, acesta a declarat ca ”omul inainte sa semneze se uita pe hartie unde scrie clar despre ce este vorba”, iar apoi l-a ironizat pe Anton Ardelean, aratand ca ”tauteanul nu semneaza ca primarul”. Se pare insa ca practica primarilor i-a contaminat si pe locuitori, de vreme ce multi tauteni au recunoscut ca nu stiu pentru ce au semnat.
Nu este prima tentativa a consilierului democrat-liberal de organiza un asemenea referendum in Tautii Magheraus, ceea ce denota clar divergentele intre cei doi fosti contracandidati la postul de primar. De altfel, consilierul local a declarat ca in cazul in care Anton Ardelean va fi demis din functie se gandeste sa candideze pe postul vacant.
Probabil, Pompiliu Ispasoiu a reluat actiunea vazand scorul de la ultimele alegeri prezidentiale, unde candidatul PSD si cel al PDL, Mircea Geoana si Traian Basescu, au fost la egalitate de voturi. Considerand ca social-democratii si-au pierdut electoratul din Tautii Magheraus, PDL-istii s-au gandit sa… bata saua cat se mai poate.
Pentru ca referendumul sa fie luat in considerare, trebuie intai avizat de catre Prefectura Maramures si numai dupa strangerea numarului de semnaturi. Pompiliu Ispasoiu a marturisit ca pana acum a strans semnaturi de la aproximativ 12% din populatie din procentul de 25 la care trebuie sa ajunga.
Sursa: Calin Dragomir