Presedintele Traian Basescu a solicitat azi, 24 septembrie, avizul presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor pentru organizarea unui referendum, in ziua alegerilor prezidentiale – adica in 22 noiembrie, prin care romanii sa fie consultati cu privire la infiintarea unui Parlament unicameral, cu maximum 300 de membri. Parlamentarii maramureseni, intervievati de eMaramures.ro la scurt timp dupa lansarea acestei propuneri, au recunoscut ca este nevoie de o reformare a Parlamentului, aratand ca procesul legislativ se desfasoara cu sincope, dar au avut pareri impartite in ce priveste infiintarea unei singure Camere.
Nici unul nu si-a exprimat ingrijorarea ca ar putea ramane in viitorul mandat fara loc in Parlament, asta in ciuda faptului ca, in cazul materializarii ideii presedintelui, Maramuresul ar urma sa fie reprezentat in forul legislativ de cel mult sapte alesi. In prezent, judetul are 11 parlamentari – 3 senatori si 7 deputati, plus un reprezentant al minoritatilor.
Gheorghe Mihai Barlea – senator PDL
Parlamentarul a declarat ca sustine ideea functionarii unei singure Camere legislative, dar este de parere ca referendumul nu va putea avea loc. ”Din ratiuni economice, ar fi potrivit ca referendumul sa fie organizat concomitent cu alegerile prezidentiale. Sunt sceptic ca restul partidelor vor agrea aceasta idee. Se face orice in tara asta pentru a nu i se oferi satisfactie presedintelui. Din ratiuni politicianiste, se va refuza un dialog principial”, a declarat senatorul, care a adaugat ca ideea infiintarii unui Parlament unicameral nu este noua.
”Exista argumente in favoarea Parlamentului unicameral. Romania este tara membra a UE, iar o singura Camera ar fi suficienta pentru a legifera proiectele de lege de interes national. Si in cazul reducerii numarului alesilor, lucrurile sunt justificate. Cu 300 de parlamentari se poate realiza o reprezentare optima a electoratului. Ar avantaja viteza de legiferare, pentru ca in sistem bicameral legile trec pe la ambele Camere.”
Sorin Bota – senator PSD
”Din punctul meu de vedere problema nu consta in restrangerea numarului parlamentarilor, ci de a face eficient forul legislativ. Probabil, presedintele vrea sa ramana cu un numar mai mic de parlamentari ca sa ii poata controla mai bine. O sa ramana mai putini ca sa se imparta spaga intre mai putini?”, a intrebat retoric senatorul.
Acesta nu a sustinut nicidecum ideea infiintarii unui Parlament unicameral, precizand ca, in conditiile actuale, ar fi totuna cu Marea Adunare Nationala. ”Un Parlament bicameral este obligatoriu, pentru ca daca ar ramane doar o Camera, cu usurinta i s-ar putea spune Marea Adunare Nationala, iar dictatura s-ar putea instala mult mai usor”, a spus acesta.
Sorin Bota a adaugat ca o modificare a atributiilor celor doua Camere se impune, pentru ca acestea au in prezent atributii asemanatoare, iar in multe cazuri acestea se suprapun si procesul legislativ este astfel ingreunat. ”O clarificare trebuie facuta”, a precizat el.
Senatorul a comentat si propunerea precipitata a presedintelui Traian Basescu, aratand ca acesta ”incearca sa profite de prezenta la vot care ar fi de 50% plus, minus pentru a putea obtine un vot popular pe care in alte conditii nu ar putea conta. ”Ideile domnului Basescu sunt multe, dar, din pacate, cele mai multe privesc restrangerea libertatilor pe care romanii le-au obtinut dupa revolutie si care fac ca democratia sa fie destabilizata. Eu cred ca Traian Basescu ar trebui sa se concentreze pe cele doua luni de mandat care i-au mai ramas din mandat, pentru ca s-a ajuns la un adevarat haos, la o situatie in care s-a ajuns ca hotul sa strige hotii si infractorii sa se plimbe liberi”, a declarat Sorin Bota.
Titus Liviu Pasca – senator PNL
Senatorul PNL, Liviu Titus Pasca nu agreeaza ideea sefului statului cu privire la transformarea Parlamentului intr-unul bicameral, aratand ca nici in alte tari europene nu exista o astfel de organizare, ci se merge pe varianta Parlamentului bicameral. In schimb, parlamentarul pledeaza pentru reducerea numarului alesilor si spune ca va propune ca numarul parlamentarilor sa fie de 250.
”Eu nu ascult parerea presedintelui Traian Basescu, voi asculta parerea specialistilor in drept constitutional. Eu as propune varianta unui Parlament bicameral cu 250 de membrii. Bicameralismul e ceea ce a intrat in istoria neamului romanesc de cand avem Parlament. Se poate reduce numarul parlamentarilor, insa noi suntem a 7-a tara din Uniunea Europeana. Toate tarile dinaintea noastra au un Parlament bicameral, pe varianta asta ar trebui sa mergem si noi. Eu as propune o Republica Parlamentara, ar fi potrivit pentru Romania.”
In schimb senatorul nu pare a fi deranjat de posibilitatea organizarii referendumului pe aceasta tema, precizand ca ”se poate face oricand”. Pasca a mai spus ca nu este nici o problema daca acest referendum ar avea loc cu alegerile prezidentiale, daca e vorba despre reducerea cheltuielilor.
Catalin Chereches – deputat PSD
Deputatul social-democrat considera ca referendumul pentru reducerea Parlamentului la o singura Camera, care sa aiba maxim 300 de alesi, este binevenit, dar nici intr-un caz nu ar trebui organizat deodata cu alegerile prezidentiale, pentru ca societatea romaneasca e si asa ”bulversata” de acest scrutin electoral. ”Oricum societatea romaneasca e bulversata de aceste alegeri prezidentiale. Tensiunea e foarte mare, lucrurile ar trebui decantate si trecute printr-un filtru. Trebuie sa ne gandim la alte probleme, cum sa reorganizam statul roman, sa mai lucram la descentralizare, ar trebui noul presedinte sa se consulte cu toate zonele competente ale societatii, sa reformam statul roman in ansamblul sau.”
Catalin Chereches propune in schimb organizarea unui referendum mult mai amplu, anul viitor, in care sa se stabileasca atributiile presedintelui Romaniei, dar si modul cum trebuie sa relationeze Guvernul cu Parlamentul. ”Anul viitor ar fi mult mai potrivit sa fie organizat un referendum. Eu as propune un referendum mult mai amplu, care sa se refere si la alte probleme ale statului, respectiv atributiile presedintelui, modul in care trebuie sa relationeze Guvernul cu Parlamentul. Eu sunt chiar jignit de modul in care relationeaza Guvernul cu Parlamentul, de modul in care ni se pune pumnul in gura prin emiterea acelor ordonante de urgenta.”
Social-democratul este pentru reducerea numarului parlamentarului, insa este rezervat atunci cand e vorba despre Parlamentul unicameral. ”Nu stiu daca democratia noastra e pregatita sa aiba un singur filtru, adica o singura camera. Cred ca doua Camere ale Parlamentului ca traditie ar fi un lucru de acceptat. As fi de acord cu o scadere a numarului de parlamentari. Personal nu mi-ar fi frica daca poporul ar vota pentru reducerea numarului alesilor”, a precizat deputatul PSD.
Cat priveste declaratiile sefului statului cu privire la reducerea coruptiei odata cu scaderea numarului alesilor, parlamentarul este de parere ca este doar ”o tema falsa”, pentru ca mai degraba se poate vorbi despre coruptie la nivelul ”spectrului guvernamental”. ”Presedintele ne arunca niste teme false. Nu se gaseste in Parlament coruptie, ci eventual in spectrul guvernamental. Noi legiferam doar, de partea Executiva se ocupa Guvernul”.
Doru Lese – deputat PDL
Democrat-liberalul, aflat chiar la primul mandat in Parlament, a fost deranjat mai mult de motivatia sefului statului, decat de intentia acestuia de a reduce numarul membrilor forului legislativ. Nemultumirea a provenit din faptul ca presedintele a spus ca un numar mai mic de parlamentari ar avea ca efect reducerea coruptiei, deoarece ar fi mai putini politicieni de rang inalt care ar putea face trafic de influenta.
”Se face o generalizare. Se spune ca politicienii sunt hoti si implicit se trage concluzia ca parlamentarii sunt hoti, dar nu cred ca trebuie facuta o generalizare. Ca si mine, multi colegi ai mei sunt la primul mandat si pot sa spun ca nu la nivel parlamentar exista coruptie. Poate sa fie in randul parlamentarilor mai vechi, care au alte parghii, insa noi nu avem acces la fonduri”, a declarat Doru Lese.
Acesta a mai spus ca referendumul poate sa aiba ca efect o prezenta mai mare la vot, pentru ca tema intereseaza un numar destul de important de cetateni. El a mai spus ca nu i se pare nefireasca propunerea presedintelui de a cupla referendumul cu alegerile prezidentiale pentru ca rezulta un cost mai mic cu organizarea. Doru Lese a precizat ca ”un Parlament unicameral ar functiona mult mai bine, pentru ca acum cele doua camere au atributii similare si se munceste greoi”.
Sursa: Camelia Tocaci, Meda Muntean