Egiptul a inceput sa voteze, astazi dimineata, 15 decembrie, pentru sau impotriva unui proiect de Constitutie care divizeaza profund tara si care a provocat numeroase manifestatii si confruntari, relateaza AFP.
Referendumul are loc sambata in zece guvernorate, intre care Cairo si Alexandria si in regiunea instabila Sinai (est), reprezentand circa 26 de milioane de alegatori din totalul de 51,3 milioane. Celelalte 17 guvernorate vor vota la 22 decembrie.
Birourile de vot s-au deschis la ora locala 08.00 (08.00 ora Romaniei) si urmeaza sa se inchida la ora 19.00 (19.00 ora Romaniei).
Presedintele islamist Mohamed Morsi a fost printre primii care a depus buletinul in urna de vot la Cairo, in apropiere de palatul prezidential, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.
Proiectul de Constitutie urmareste sa doteze tara cu un cadrul institutional stabil si democratic, menit, potrivit sustinatorilor sai, sa reflecte schimbarile care au avut loc in tara de la inlaturarea presedintelui autocrat Hosni Mubarak, la inceputul lui 2011.
Opozitia laica, de stanga si liberala denunta un text adoptat in graba de o comisie dominata de islamisti, care deschide cale unor interpretari rigide ale islamului si ofera putine garantii pentru libertate.
„Am votat pentru Morsi (la alegerile prezidentiale din iunie) dar a fost o mare eroare. Aceasta Constitutie este proasta, in special deoarece nu interzice folosirea copiilor la diverse munci si deschide calea casatoriilor intre minori”, afirma Ali Mohammed Ali, un somer care deplange, de asemenea, faptul ca in timpul presedintiei lui Morsi „preturile au inceput sa creasca”.
Dimpotriva, Kassem Abdallah, un locuitor din cartierul Mokattam din Cairo, situat in apropierea sediului Fratilor Musulmani din care provine Morsi, voteaza in favoarea Constitutiei fara nicio ezitare. „Este o Constitutie care ofera drepturi si stabilitate”, asigura el.
Vineri au avut loc confruntari intre mai multe sute de sustinatori si opozanti ai Constitutiei, soldate cu aproximativ 15 raniti la Alexandria, al doilea oras ca marime al tarii.
Politia a fost nevoita sa intervina cu gaze lacrimogene. Calmul domnea, sambata dimineata insa, in marele oras mediteranean, potrivit unui jurnalist al AFP.
Referendumul a fost precedat de mai multe saptamani de manifestatii care de multe ori au degenerat in confruntari intre opozantii si sustinatorii presedintelui.
La inceputul lui decembrie, opt persoane au fost ucise in confruntarile dintre cele doua tabere, in apropierea palatului prezidential din Heliopolis, la periferia capitalei Cairo.
Aproximativ 120.000 de militari au fost chemati ca intariri pentru a ajuta cei 130.000 de politisti mobilizati pentru a asigura buna desfasurare a votului. Morsi i-a conferit armatei dreptul de a aresta civili in cadrul mentinerii ordinii pana la anuntarea rezultatelor definitive, la o data care nu a fost inca anuntata.
Divizarea tarii in doua zone de vot succesive a fost decisa in extremis, in mod evident pentru a face fata boicotului a numerosi magistrati care ar fi trebuit sa se supravegheze scrutinul. Impactul acestei fronde a magistratilor nu era cunoscut inca sambata dimineata.
Acest referendum este vazut si ca un vot de incredere pentru sau impotriva lui Morsi, ales cu o majoritate modesta in iunie, intr-un context marcat de o criza economica grava.
Aproximativ 600.000 de egipteni inscrisi in afara tarii au inceput sa voteze miercuri in misiuni diplomatice. Votul in strainatate, care ar fi trebui sa se termine sambata, a fost prelungit pana luni, a anuntat comisia electorala.
Egiptul, care numara aproximativ 83 de milioane locuitori, este tara cea mai populata din lumea araba.
Sursa: Mediafax