Conform datelor provizorii, 60% dintre irlandezii care au participat la vot s-au pronuntat in favoarea noului pact bugetar european, in cadrul unui referendum organizat joi in Irlanda pe acest subiect. Imediat, dupa inchiderea urnelor la ora locala 22:00 (24:00, ora Romaniei), Comisia electorala de la Dublin raportase o rata de participare de 50%, precizeaza postul de radio public PTE.
Noul pact fiscal a fost semnat la 2 martie, la Bruxelles, de sefii de stat si de guvern din 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, iar Irlanda este singura tara din UE care supune la referendum acest tratat.
Unii dintre analistii irlandezi au remarcat prezenta activa la vot la actualul referendum fata de cazul precedent, cand o participare scazuta la vot a dus la victoria adversarilor integrarii europene. Cetatenii acestei tari au respins deja tratatele de la Nisa si Lisabona. Cu toate acestea, dupa lungi negocieri cu Bruxelles-ului, ei au putut beneficia, in doua randuri, de a doua sansa, de care au si profitat.
De data aceasta insa, atrag atentia expertii, referendumul irlandez are o mica influenta asupra mersului lucrurilor pe ansamblul UE. Pactul bugetar va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013 dupa ce va fi ratificat de forurile legislative ale 12 din cele 25 de tari membre ale UE. O importanta mai mare referendumul il are pentru irlandezii insisi, intrucat in cazul unui deznodamant negativ al acestuia si incheierea actualului program de asistenta financiara, Irlanda ar pierde dreptul de a recurge la facilitatile Mecanismului european de stabilitate (MES).
Trei state – Grecia, Portugalia si Slovenia – au aprobat deja pactul fiscal in intregime, in timp ce Germania, Polonia, Letonia, Romania, Austria si Danemarca au inceput acest proces. Rezultatele finale ale referendumului din Irlanda vor fi date publicitati vineri seara.
Sursa: Agerpres