Vezi VIDEO
Linistea dinaintea furtunii. Asa poate fi caracterizata ziua de astazi, in care cadrele didactice sunt puse sa aleaga daca doresc demararea de proteste incepand cu ziua de miercuri, 10 martie. Din semnalele pe care le-au primit liderii de sindicat din unitatile de invatamant maramuresene, pare-se ca miercuri, cursurile vor incepe la ora 10.00, intrucat varianta unei greve generale de doua ore, pe o perioada de trei zile, pare a fi pe placul dascalilor indignati de indiferenta cu care sunt tratati de catre Executiv.
Numai zi de sarbatoare nu pare a fi 8 martie pentru cadrele didactice din Maramures. Acestea au fost puse sa isi exprime punctul de vedere cu privire la demararea de proteste incepand cu miercuri, 10 martie, deoarece banii pe luna februarie pentru angajatii din invatamant sunt insuficienti. Din datele adunate de catre liderii de sindicat din unitatile scolare, se pare ca majoritatea dascalilor e dispusa sa protesteze, prin inceperea cursurilor la ora 10.00.
“Din semnalele primite, colegii nostri doresc sa demaram forme de protest incepand cu ziua de miercuri. Daca procentul este in favoarea grevei, atunci cursurile vor incepe la ora 10.00. Daca nu se reglementeaza situatia pana la finele acestei saptamani, incepand cu saptamana viitoare vom tine orele pe jumatate, exact asa cum suntem platiti de catre guvern”, a declarat Liviu Marian Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si presedinte al organizatiei maramuresene.
In ceea ce priveste orele de curs pierdute din cauza grevei, presedintele SLIMM a precizat ca ar putea sa nu fie recuperate. “Nu dorim ca aceasta greva sa afecteze elevul, insa nu putem sa rabdam la nesfarsit. Noi vom cere recuperarea orelor, insa din moment ce data trecuta nimeni nu s-a gandit nici la acest lucru, cand ne-au trimis noua zile in concediu neplatit, de ce s-ar gandi cineva acum?” – spune Liviu Marian Pop.
Liderii de sindicat din unitatile de invatamant confirma faptul ca tendinta pana la aceasta ora a dascalilor este de a opta in favoarea grevei. “Din cauza neacordarii decat a unui procent din fondul de salarii pe luna februarie, ne aflam in fata unui referendum, pentru a determina daca se doresc sau nu demararea de forme de protest. Din ceea ce am sesizat noi, majoritatea au spus “da” in acest sens”, a spus liderul de sindicat de la Colegiul National “Mihai Eminescu”, Rodica Candea.
Cadrele didactice spun ca s-au saturat sa fie tratate cu dezinteres de catre guvernanti. “Nu mai putem in felul acesta. Dupa ce ca ne taie din sporuri, acum nu ne mai dau bani deloc?”, se intreaba Ioan Trifoi, cadru didactic la Colegiul National “Mihai Eminescu”.
Demararea unei greve nu va face, insa, decat sa arunce sistemul de invatamant din nou in haos, din care cel mai afectati vor iesi elevii. Acestia sunt constienti ca protestele profesorilor ii vor face sa piarda ore, pe care tot ei vor trebui sa le recupereze.
“Nu vreau sa fie iarasi greva. Pe urma va trebui sa venim sambata la scoala”, spune o eleva. “Nu mi se pare corect sa fim iarasi liberi. Tot pe noi ne afecteaza, pentru ca nu mai intelegem nimic”, adauga o alta eleva de liceu.
O decizie oficiala in acest sens va fi emisa de catre SLIMM in cursul zilei de maine, 9 martie, dupa centralizarea tuturor datelor referendumului din fiecare unitate scolara din judet. Daca autoritatile nu vor misca un deget pentru indreptarea situatiei, miercuri, joi si vineri, elevii vor fi liberi intre 8.00 si 10.00, iar incepand cu saptamana viitoare vor face ore de cate 25 de minute, cu pauze de 5 minute. In aceasta situatie se afla elevii si dascalii din trei judete: Maramures, Bihor si Buzau. Deocamdata.
Sursa: Catalin Tineghe