Guvernul a adoptat doua hotarari de guvern pentru organizarea referendumului national din data de 22 noiembrie 2009, la care romanii sunt chemati sa se pronunte cu privire la trecerea la parlament unicameral. Ministrul in exercitiu al administratiei si internelor, Vasile Blaga, a precizat ca una dintre hotararile adoptate stabileste masuri de organizare si desfasurare a referendumului national, iar la adoptarea acestui act normativ guvernul a avut in vedere faptul ca referendumul se organizeaza simultan cu scrutinul pentru alegerea presedintelui Romaniei.
Guvernul a stabilit un program de pregatire a referendumului similar cu cel pentru scrutinul prezidential. De asemenea, modelul stampilelor folosite de birourile electorale, cel al stampilei de control a sectiei de votare si al stampilei cu mentiunea „votat” ce vor fi folosite la referendum, vor fi la fel ca cele utilizate la alegerile prezidentiale.
Ministrul in exercitiu, Vasile Blaga, a explicat ca pentru referendum vor fi doua buletine de vot, respectiv:
unul pentru prima intrebare – „Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral in Romania?”
si
al doilea buletin de vot pentru intrebarea: „Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”.
Aceasta masura a fost luata pentru situatiile in care cetatenii cu drept de vot doresc sa se pronunte doar asupra uneia dintre cele doua intrebari.
„Cheltuielile sunt mici, doar 440.000 de lei pentru buletinele de vot. In total, cheltuielile suplimentare sunt de 2,477 milioane de lei”, a precizat Blaga.
A doua hotarare a executivului prevede modelul copiei de pe lista electorala permanenta, modelul tabelului electoral ce va fi completat cu datele cetatenilor care isi exercita dreptul de vot la alte sectii de votare decat cele la care sunt arondati conform domiciliului sau sunt omisi din listele electorale permanente, modelul tabelului electoral ce va fi completat cu datele alegatorilor care vot vota la urna speciala.
Actul normativ completeaza, de asemenea, declaratia pe proprie raspundere pe care o dau cetatenii care voteaza in alte sectii decat cele la care sunt arondati. Astfel, pe langa mentiunea ca nu au mai votat intr-o alta sectie de votare pentru alegerea presedintelui, se adauga precizarea ca nu si-au mai exprimat votul nici pentru referendum.
Sursa: M.M.