In sistemul de educatie este nevoie de reforma, chiar daca partidele aflate la guvernare nu-si pot respecta angajamentul legat de cresterile salariale pentru cadrele didactice, a declarat presedintele Traian Basescu, la finalul intalnirii pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu liderii federatiilor sindicale din sistemul de invatamant.
Presedintele Basescu a spus ca este de acord ca din cauza crizei, sumele alocate sistemului de educatie nu sunt la nivelul asteptarilor celor care lucreaza in acest domeniu, insa a subliniat ca in aceste conditii trebuie optimizata utilitatea resurselor pe care sistemul le are in acest moment.
„Sistemul de educatie ramane o prioritate inclusiv in perioada de criza economica”, a afirmat Traian Basescu.
El a adaugat ca va avea o noua intalnire cu reprezentantii sindicatelor din invatamant pana la sfarsitul lunii aprilie, dupa sarbatorile de Paste, intalnire in cadrul careia se va discuta despre un proiect legislativ pe tema educatiei, la care lucreaza lucreaza comisia prezidentiala, dar si despre proiectele legislative pregatite de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
Reprezentantii celor patru sindicate din invatamant – Alma Mater, Spiru Haret, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant – s-au declarat nemultumiti in urma discutiei avute cu presedintele Traian Basescu si cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Presedintele Federatiei Alma Mater, Razvan Bobulescu, a sfatuit-o pe Ecaterina Andronescu „sa urmeze exemplu fostului ministru Miclea” si sa se retraga de la conducerea ministerului pe care il conduce, iar presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, a amenintat cu blocarea anului scolar.
La randul sau, presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, a declarat ca in urma finalizarii referendumului, membrii federatiei sale doresc blocarea anului scolar, prin blocarea examenelor. Izvoranu considera ca o reforma nu se poate face fara bani. El a spus ca nu intelege „cursa contra cronometru” prin care se spune ca pana la 4 mai trebuie facuta descentralizarea.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a spus ca s-a prezentat la intalnirea de la Cotroceni „cu sperante”, dar a adaugat ca pleaca „fara sperante”. El a mai spus ca federatia pe care o reprezinta urmeaza sa finalizeze referendumul si in functie de aceasta vor stabili formele de protest.
Reprezentantul Federatiei Educatiei Nationale, Teodor Fartonea, a aratat ca exista sanse aproape de zero de a fi majorate salariile profesorilor. In opina acestuia, reforma fara bani se va face mai mult „pe constiinta”.
Sursa: Agerpres