Un referendum despre descentralizarea sistemului de invatamant este cerut de catre sindicalistii din invatamant. Nemultumiti de modul haotic in care se doreste reforma in sistemul educativ, Sindicatul Liber din Invatamant Maramures (SLIMM) va solicita presedintelui Traian Basescu sa stabileasca printr-un decret prezidential organizarea unui referendum prin care sa se afle pozitia populatiei cu privire la acest subiect.
Din 18 martie la nivel central a fost numita o comisie interministeriala care discuta despre descentralizarea sistemului din invatamant. Din comisie fac parte si reprezentanti ai Asociatiilor Comunelor, Oraselor, Municipiilor si ai Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania. Deocamdata discutiile purtate ii nemultumesc pe sindicalistii din invatamant, care au anuntat ca nu pot fi de acord cu unele ”aberatii”.
Liderul SLIMM, Liviu Pop, a aratat ca nu este normal ca managerul scolii sa fie numit de primar, la propunerea consiliului local, mai ales ca in unele localitati exista un conflict deschis intre cele doua institutii. Sindicatele nu pot accepta nici ideea ca managerul scolii sa nu aiba experienta in invatamant si sa se ocupe doar de problemele economice ale scolii.
”Nu vom fi de acord ca managerul de scoala sa fi numit de primar, la propunerea consiliului local. Nu in toate unitatile administrativ-teritoriale exista o colaborare buna intre primar si consiliul local. Nu dorim ca acest ”razboi” sa fie solutionat in curtea scolii. Toate aceste asociatii doresc ca managerul sa nu fie neaparat profesor si se doreste ca el sa se ocupe mai mult de aspectele financiare si economice. Asta ar insemna ca acest manager sa poata conduce si o unitate sanitara si o unitate militara si Directie de Finante”, a afirmat Liviu Pop.
Pe de alta parte, reprezentantii din administratia locala au solicitat ca patrimoniul scolilor sa se poata schimba prin decizia CL, ceea ce ar insemna ca sediul unitatilor de invatamant ar putea servi si altor activitati, cum ar fi functionarea Politiei Locale, a aratat Pop.
Sindicalistii au spus un ”NU” raspicat acestor modificari. Ei au cerut modificarea legii invatamantului astfel incat patrimoniul scolii sa se poata schimba prin decizie de CL, aratand ca e nevoie de scoli. ”La ora actuala nu se poate modifica destinatia scolii decat cu avizul ministerului. Sunt niste lucruri aberante. Nu vom fi de acord cu ele”, a mai spus Liviu Pop.
Sindicalistii au amenintat ca isi vor retrage semnatura de pe strategia educatiei nationale, pe care au semnat-o in noiembrie 2008, atunci cand au decis sa puna punct protestelor. Dascalii au precizat ca exista numeroase contradictii intre promisiuni si declaratiile care se fac acum in privinta reformei. ”Noi am semnat o strategie in 2008, asumata de cele patru federatii. Suntem pe punctul de a ne retrage semnatura de pe aceasta strategie din doua considerente, unul ca in urma acelei strategii presedintele Basescu a promulgat legea si ne-a spus bani pentru reforma, se lucreaza la reforma, dar banii nu vin. Exista contraziceri in ce priveste strategia de educatie nationala, pe de o parte se vine cu aceasta strategie si se spun alte lucruri”, a subliniat liderul de sindicat.
In plus, sindicatul dascalilor din Maramures intentioneaza sa solicite la nivelul Federatiei Sindicatului Liber din Invatamant sa se apeleze inclusiv la presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru a se declansa un referendum prin care populatia ar urma sa fie intrebata daca doreste sau nu descentralizarea sistemului de invatamant.
”O sa-i cerem domnului presedinte printr-o scrisoare deschisa sau o adresa sa stabileasca prin decret prezidential, organizarea unui referendum la nivelul Romaniei sa vedem daca se doreste descentralizarea invatamantului, pentru ca semnalele pe care le avem din teritoriu, de la parinti, elevi si colegi ai nostri, nu este dorita decat de factorul politic. Federatia in numele celor 200.000 de membri ar urma sa faca aceasta scrisoare catre presedintele Romaniei”, a punctat liderul SLIMM, Liviu Pop.
Sursa: Camelia Tocaci