Vezi VIDEO
“Castanii din Baia Mare nu vor muri”, sustine Maftei Lesan, seful Ocolului Silvic Baia Mare. Daca in urma cu cativa ani, toti castanii din Maramures au fost loviti de boala, iar specialistii dadeau putine sanse regenerarii acestora, in 2010 se intrevede o speranta pentru simbolul orasului Baia Mare: un proiect care sa asigure fondurile necesare tratarii cancerului de scoarta asteapta aprobare de la Uniunea Europeana.
De ani de zile, cancerul de scoarta a afectat castanii din Maramures. Maladia a pornit de pe continentul american si s-a raspandit peste ocean, ajungand in Italia, Iugoslavia, Ungaria si apoi in Romania. Au fost decimati zeci de arbori, unii cu varste de sute de ani. Autoritatile au luat masuri, intocmind… proiecte pentru a accesa fonduri europene in scopul tratarii si regenerarii castanilor. Ultimul proiect a fost depus in luna ianuarie de catre Primaria Baia Mare, iar acum se asteapta doar aprobarea finantarii de la Uniunea Europeana.
“Suma proiectului este de 440.000 euro, din fonduri PHARE. Singurul impediment pentru care nu am putea obtine finantare ar fi respingerea evaluatorilor mai mari decat cei de la nivel regional si national ”, spune Raluca Simon, inspector asistent in cadrul Directiei de Dezvoltare Comunitara Locala.
In momentul in care se va obtine finantarea, se va face un studiu amanuntit, urmand ca arborii afectati sa fie tratati prin diverse metode. Seful Ocolului Silvic Baia Mare, Maftei Lesan, este opimist in ceea ce priveste procesul de regenerare a castanilor.
“La Baia Mare castanul nu va muri. Este o specie care foarte bine se regenereaza iar samanta da usor puieti. In continuare constatam ca exista regenerari. Exista lastarisuri. Ca urmare, sustin ca in Baia Mare castanul nu va muri”, a declarat Maftei Lesan.
Culturile de castani se intind pe aproximativ 860 de hectare in depresiunea Maramuresului. Dintre acestea, aproximativ 60 de hectare se afla pe teritoriul municipiului Baia Mare.
Sursa: Calin Dragomir