Chirurgia regenerativa este strans legata de tesutul adipos, deoarece acesta contine celule stem cu proprietati similare celor din maduva osoasa, fiind cea mai importanta sursa de astfel de celule, a declarat prof. dr. Dana Jianu, cu ocazia lansarii Societatii de Medicina Regenerativa.
„Regenerarea tisulara este procesul sau ansamblul de procese prin care se pot inlocui sau regenera celule sau organe, in vederea restabilirii unei functii normale a acestora. Chirugia regenerativa este strans legata de tesutul adipos, deoarece acesta contine celule stem. Ele au aceleasi proprietati ca si celulele stem din maduva osoasa, facand din tesutul adipos cea mai importanta sursa de celule stem mezenchimale adulte„, a declarat Jianu, la evenimentul de lansare a Societatii de Medicina si Chirurgie Regenerativa, organizat la Institutul de Biologie si Patologie Celulara „Nicolae Simonescu” din Capitala.
Potrivit prof. dr. Jianu, procentul de celule stem mezenchimale din maduva osoasa scade cu varsta. „In schimb, surplusul adipos la oameni, global, este in crestere, astfel incat celulele stem din acest tesut devin o noua speranta, cu un numar de celule de 500 de ori mai mare la aceeasi cantitate, comparativ cu maduva osoasa. in lume, se face cercetari ample pentru a utiliza celulele stem din tiesutul adipos in bolile inflamatorii ale intestinului subtire si colonului si chiar in imbunatatirea functiei miocardului dupa infarct, in urologie, artopedie, precum si in vindecarea mai rapida a traumatismelor dupa accidente, in chirurgia plastica estetica”, a adaugat prof. dr. Dana Jianu.
Mai mult, a spus medicul, celulele pot fi transplantate, odata cu tesutul adipos sau de sine statatoare, pentru corectarea diferitelor lipsuri de parti moi in orice zona a corpului, ameliorarea cicatricilor dupa arsuri vechi sau noi, anti-imbatranire sau dupa medicatia antiretrovirala la pacientii cu HIV/SIDA.
„Toata lumea, acum, lucreaza cu celule stem – la regenerare miocardica, hepatica, musculara, piele, sa poti reface o cicatrice”, a declarat, cu acelasi prilej, presedintele Societatii de Medicina si Chirurgie Regenerativa, academicianul Maya Simionescu.
Potrivit acesteia, rezultatele cercetarilor care sunt in desfasurare in prezent ar putea fi puse in practica in cativa ani.
Sursa: Mediafax