Tinerele care consuma fructe si legume proaspete in cantitati mari cand au in jur de 20 de ani isi pastreaza in bune conditii arterele si isi reduc cu 40% riscul de ateroscleroza la varsta adulta, arata un studiu mentionat de AFP.
Din motive deocamdata necunoscute, acest regim alimentar nu are aceleasi efecte benefice la barbati, precizeaza autorii studiului, care isi vor prezenta concluziile la conferinta anuala a American College of Cardiology ce va avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Washington.
Femeile observate timp de doua decenii in cadrul studiului au mancat opt-noua portii de fructe si legume pe saptamana, intr-un regim de 2.000 de calorii pe zi, fata de trei-patru la cele din grupul martor. O portie inseamna aproximativ un bol de fructe proaspete sau o farfurie de legume.
„Rezultatele acestei cercetari confirma ipoteza ca dezvoltarea de placi in artere este un proces care incepe devreme in cursul vietii, dar care poate fi incetinit printr-un regim alimentar sanatos adoptat in adolescenta:, afirma dr Michael Miedema, cardiolog la Institutul Inimii din Minneapolis (Minnesota de Nord), autorul principal al studiului. „Obiceiurile alimentare se formeaza in tinerete. Prin urmare, este important de stiut ca alegerile alimentare bune au efecte benefice pe tot parcursul vietii”, a adaugat el intr-un interviu telefonic.
Studii precedente aratasera ca adultii de varsta medie cu o alimentatie bogata in fructe si legume prezinta riscuri mai mici de crize cardiace sau de accidente vasculare cerebrale. Dr Miedema a amintit ca alte studii sugerasera deja ca un regim cu multe fructe si legume proaspete are mai putine efecte pozitive asupra barbatilor tineri, fara sa se poata oferi totusi o „explicatie biologica valabila”.
Studiul s-a desfasurat pe 2.508 persoane, in cadrul unei cercetari a guvernului federal (Coronary Artery Risk development in Young Adults sau CARDIA), al carei scop a fost evaluarea modului in care se dezvolta bolile cardiovasculare la varsta adulta.
Studiul CARDIA a inceput la mijlocul anilor 1980 pe un grup de barbati si femei intre 18 si 30 de ani. Rezultatele lui merg in sensul recomandarilor ministerului american al agriculturii, conform carora un adult care consuma 2.000 de calorii pe zi trebuie sa includa 280 g de legume, mai mult decat in regimul alimentar al americanului obisnuit.
Sursa: Agerpres