Mentinerea unei diete mediteraneene de-a lungul vietii poate aduce o batranete sanatoasa si linistita, conform unui nou studiu realizat de niste cercetatori din Boston, informeaza Time. Inlocuirea carnii rosii cu proteine obtinute din fasole si a grasimilor saturate cu ulei de masline reprezinta o reteta cunoscuta pentru a evita o serie de boli cronice asa cum sunt bolile de inima sau diabetul. In plus, o serie de studii au corelat dieta mediteraneeana cu o speranta de viata mai lunga.
Insa care este calitatea acestor ani in plus pe care-i putem adauga batranetii noastre? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cercetatori de la Harvard School of Public Health au revizuit datele despre dieta adunate in urma unui studiu la care au participat 10.670 de femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani.
Dupa ce au raspuns la o serie de intrebari cu privire la regimul lor alimentar, participantele la studiu au fost de acord ca istoricul lor medical sa fie examinat de cercetatori si au raspuns apoi si la intrebari cu privire la regimul lor alimentar din urma cu 15 ani.
Statistic, femeile care au avut un regim alimentar bazat mai mult pe vegetale, paine integrala, grasimi sanatoase, asa cum este uleiul de masline, care au consumat alcool cu moderatie si au mancat foarte putina carne rosie si carne procesata sunt mai sanatoase decat femeile care au avut un regim bazat preponderent pe carne rosie, grasimi, carne procesata, paine alba etc.
Femeile aflate in cea mai buna forma fizica, reusind sa evite nu mai putin de 11 boli cronice, printre care afectiuni cardiace, diabetul sau chiar maladia Parkinson, au urmat dieta mediteraneeana de-a lungul celor 15 ani cuprinsi in studiu. De asemenea, ele nu au prezentat niciun fel de probleme de ordin cognitiv si niciun fel de alte dizabilitati fizice care se regaseau la unele dintre femeile care nu au urmat acest regim alimentar.
In plus, cercetatorii au ajuns la concluzia ca femeile care au consumat mai multe legume si fructe, paine integrala si carne slaba, asa cum este cea de peste, la asa-numita varsta a doua, au cu 40% mai multe sanse de a ajunge la varste de peste 70 de ani fara a suferi de boli cronice si fara dizabilitati fizice si psihice.
Intelegerea modului in care putem imbatrani sanatos este din ce in ce mai importanta pe masura ce se constata o imbatranire a populatiei in societatile dezvoltate, moderne. Un astfel de regim alimentar nu este chiar o „fantana a tineretii”, dar el poate face batranetea mai usoara, mai sanatoasa si mai fericita, pentru ca, nu doar durata vietii este importanta ci si calitatea ei.
Sursa: Agerpres