Regina a murit. Trăiască Regele! Primul în linia de succesiune, prințul Charles, va fi proclamat, astăzi, Rege al Marii Britanii. El va deveni Charles al III-lea.
Există, de asemenea, un nou titlu pentru soția lui Charles, Camilla, care devine Regina Consort.
În vârstă de 73 de ani, Charles este cel mai în vârstă membru al familiei regale britanice care a urcat vreodată pe tronul Regatului Unit.
Iar în Marea Britanie a început „operaţiunea Unicorn”.
Operaţiunile London Bridge şi „Operaţiunea Unicorn” au fost activate odată cu moartea Reginei Elisabeta a II-a. Operaţiunea UNICORN este protocolul stabilit în acest caz, în care suverana s-a stins din viaţă în Scoţia.
Aceasta prevede, în primul rând, suspendarea imediată a lucrărilor în Parlamentul Scoţian, timp de cel puţin 6 zile, pentru a permite autorităților să se pregătească pentru înmormântarea de stat.
Palatul Holyrood, Catedrala Saint Giles și Parlamentul scoțian vor fi în centrul evenimentelor. Parlamentul va pregăti apoi o moțiune de condoleanțe în termen de 72 de ore de la reluarea ședinței, cu o carte de condoleanțe deschisă publicului amenajată în acest loc.
Sicriul reginei va fi depus mai întâi la Palatul Holyrood, apoi în Catedrala St Giles, unde va fi oficiată o slujbă. După aceasta, sicriul va fi transportat la Londra cu trenul și va fi întâmpinat de primul ministru și de miniștrii cabinetului.
Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată la capela memorială Regele George al VI-lea, alături de părinții ei, în Castelul Windsor. Charles va fi proclamat oficial rege, în cursul zilei de astăzi, la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare.
Iar funeraliile Reginei vor avea loc peste 10 zile.
La scurt timp după anunțul că Regina Elisabeta a doua a încetat din viaţă la reşedinţa de vară de la Balmoral, fiul ei, Regele Charles a transmis un mesaj care a impresionat o lume întreagă.
”Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, reprezintă un moment de mare tristețe atât pentru mine, cât și pentru membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unui Suveran prețuit și a unei Mame mult iubite. Știu că pierderea ei va fi profund simțită atât în țară, în întregul regat, cât şi în Commonwealth, de către oameni din întreaga lume. În timpul acestei perioade de doliu și de schimbare, eu şi familia mea vom fi consolaţi și susținuți de certitudinea respectului şi afecţiunii profunde care au înconjurat-o întotdeauna pe Regină”.
Şi la noi în ţară, zeci de oameni au adus, de aseară, candele şi flori în faţa Ambasadei Regatului Unit, în semn de solidaritate cu poporul britanic.
Oamenii i-au adus un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a şi au demonstrat că sunt alături de poporul englez în aceste clipe grele.
De la aflarea veștii, buchetele de flori au început să apară pe zidul ambasadei. Atât românii, cât şi englezii care trăiesc în România şi-au făcut drum prin centrul capitalei pentru a transmite un gând pentru regină.