”Dacă Cristos a înviat, este cu putință a vedea cu încredere orice eveniment al existenței noastre, chiar și pe cele mai grele și încărcate de angoasă și de incertitudine. Iată mesajul pascal pe care suntem chemați să-l proclamăm, prin cuvinte și, mai ales, prin mărturia vieții”. Este, pe scurt, alocuțiunea papei Francisc de la rugăciunea ”Regina Coeli” – ”Bucură-te, regina cerului”, care pe timpul pascal înlocuiește tradiționalul antifon marian ”Angelus Domini” – ”Îngerul Domnului”.
In the #GospelOfTheDay we hear that the women proclaimed Jesus' Resurrection to the disciples. Today I would like to remember the efforts that so many women make to take care of others, even during this health crisis.
— Pope Francis (@Pontifex) April 13, 2020
Datorită restricțiilor impuse de pandemia de Coronavirus, papa Francisc a condus rugăciunea în interiorul bibliotecii din Palatul Apostolic, fiind interzisă, din motive sanitare, prezența romanilor și a pelerinilor în Piața San Pietro. Rugăciunea și alocuțiunea papei au fost transmise în direct pe canalul YouTube Vatican News și a fost preluată prin Vatican Media de toți cei care au solicitat conexiunea în vederea transmisiunilor live pentru radio, televiziune și social-media.
În cea de-a doua zi de Paști, numită prin tradiție ”Lunea îngerului” sau ”Luni în Octava Paștelui”, după calendarul roman sau latin, papa a prezentat o meditație despre Evanghelia zilei (Matei 28,8-15) și a scos în evidență rolul femeilor în vestirea învierii lui Isus.
Vă oferim aici, în traducere de lucru, alocuțiunea papei Francisc de luni, 13 aprilie 2020:
«Dragi frați și surori, bună ziua!
Astăzi, Lunea Îngerului, răsună vestea plină de bucurie a învierii lui Cristos. Pagina Evangheliei (cf. Matei 28,8-15) relatează că femeile, înfricoșate, au abandonat în grabă mormântul lui Isus, pe care l-au găsit gol; dar Isus însuși le apare pe cale, spunând: ”Nu vă temeți! Mergeți să dați de știre fraților mei să meargă în Galileea și acolo mă vor vedea” (v. 10). Prin aceste cuvinte, Cel înviat încredințează femeilor un mandat misionar cu privire la apostoli. Ele, într-adevăr, au dat un admirabil exemplu de fidelitate, devotament și iubire față de Cristos în timpul vieții sale publice, precum și în timpul pătimirii sale; acum sunt premiate de El cu acest gest de atenție și de predilecție.
Mai întâi femeile, apoi discipolii și, în special Petru, constată realitatea învierii. Isus le prevestise de mai multe ori că, după pătimire și cruce, avea să învie, dar discipolii nu au înțeles, pentru că încă nu erau pregătiți. Credința lor trebuia să facă un salt de calitate, pe care numai Duhul Sfânt, darul Celui înviat, putea să-l trezească.
La începutul cărții Faptele Apostolilor, îl auzim pe Petru declarând cu franchețe: ”Pe acest Isus, Dumnezeu l-a înviat și noi toți suntem martorii acestui fapt” (Fapte 2,32). Din acel moment, vestea că Cristos a înviat se răspândește pretutindeni și ajunge în orice colț al pământului, devenind mesajul de speranță pentru toți. Învierea lui Isus ne spune că ultimul cuvânt nu-i revine morții, ci vieții. Înviindu-L pe Fiul unulnăscut, Dumnezeu Tatăl a manifestat în plinătate iubirea și milostivirea sa pentru omenirea din toate timpurile.
Dacă Cristos a înviat, este cu putință a vedea cu încredere orice eveniment al existenței noastre, chiar și pe cele mai grele și încărcate de angoasă și de incertitudine. Iată mesajul pascal pe care suntem chemați să-l proclamăm, prin cuvinte și, mai ales, prin mărturia vieții. În casele și în inimile noastre să răsune această veste bună: ”Cristos, speranța mea, a înviat!” (Secvența pascală). Această certitudine să întărească credința oricărui botezat și să-i încurajeze mai ales pe cei care se confruntă cu suferințe și greutăți mai mari.
Fecioara Maria, mărturisitoare tăcută a morții și învierii Fiului Isus, să ne ajute să credem cu tărie în acest mister de mântuire care, primit cu credință, poate să schimbe viața. Aceasta este urarea pascală pe care o reînnoiesc tuturor. O încredințez ei, Mamei noastre, pe care acum o invocăm prin rugăciunea ”Bucură-te, regina cerului”.
După rugăciunea ”Regina Coeli”, papa Francisc a făcut un apel la susținerea femeilor în toate domeniile societății, dar în special în casă, unde sunt expuse mai mult în această perioadă de izolare la riscul violenței domestice:
Papa Francisc: «Dragi frați și surori, am auzit cum femeile au dat discipolilor vestea Învierii lui Isus. Aș vrea să amintesc astăzi împreună cu voi cât de mult fac femeile, chiar și în acest timp de urgență sanitară, pentru a se îngriji de ceilalți: doctorițe, asistente, agenți ai forțelor de ordine și penitenciare, angajate în magazinele cu bunuri de primă necesitate, și atâtea mame și surori și bunici care se află închise în casă împreună cu toată familia, cu copii, bătrâni, persoane cu dizabilități. Uneori, ele sunt în pericolul de a suferi violență, într-o conviețuire pentru care poartă o pavară prea mare. Să ne rugăm pentru ele, ca Domnul să le întărească, iar comunitățile noastre să le poată susține împreună cu familiile lor. Domnul să ne dăruiască curajul femeilor, ca să mergem mereu mai departe».
În contextul pandemiei, papa a încurajat populația din țările afectate:
Papa Francisc: «În această săptămână pascală aș vrea să amintesc în spirit de apropiere și afecțiune toate țările afectate puternic de Coronavirus, unele având numere mari de contagiați și decedați, în special Italia, Statele Unite ale Americii, Spania, Franța… lista este lungă. Mă rog pentru toți. Nu uitați că papa se roagă pentru voi, vă este aproape».
Reînnoind, la final, urările pascale, papa Francisc a îndemnat ”să rămânem uniți în rugăciune și în efortul de a ne ajuta unii pe alții ca frații”.
Primiți acum Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată luni, 13 aprilie 2020, la finalul rugăciunii ”Bucură-te, regina cerului”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.