Vezi VIDEO
Maramuresenii ar putea avea capitala la Cluj-Napoca in cazul in care planurile de regionalizare vor fi puse in practica de actualii guvernanti. Formula propusa este de trecere de la 41 de judete la opt, Maramuresul urmand sa fie incorporat regiunii de nord-vest din care ar urma sa faca parte Clujul, Bihorul, Bistrita, Salajul si Satu Mare. Schimbarile administrative au fost motivate de reprezentantii puterii prin nevoia absorbtiei fondurilor europene intr-un ritm mult mai ridicat si o valorificare mult mai eficienta a acestora.
Liderii PDL, cei care au relansat tema reimpartirii tarii, au precizat ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a României in opt judete, dar deoacamdata sunt doar discutii intre partenerii de guvernare. Dezbateri sunt si intre cetatenii simpli interesati de subiect, care s-au impartit in doua tabere. Unii dintre maramuresenii intervievati azi, 10 iunie, in legatura cu regionalizarea au precizat ca li s-ar parea fireasca includerea Maramuresului intr-un judet puternic economic, sperand ca in acest fel le va creste si nivelul de trai.
“Tara asta ca sa se dezvolte asa cum trebuie are nevoie de proiecte mari. Proiectele mici la nivel judetean nu cred ca sunt de viitor. De exemplu, in momentul de fata, Baia Mare nu are drumuri care sa te lege de restul tarii sau de Europa, numai daca iesim din tara, de la Satu Mare incolo, sau ajungem la Cluj, la autostrada, avem. Daca vom fi cu Clujul, cu Oradea, cu Bistrita s-ar putea face de exemplu o infrastructura rutiera ca lumea pentru toate aceste 5, 6 judete”, a declarat Marian Mare, unul dintre baimarenii chestionati de eMaramures pe acest proiect.
O parere favorabila a avut si Ghizela Ernst, care a precizat ca reorganizarea administrativa va aduce beneficii. “Nu o sa fie atata personal angajat la primarii si la conducerile astea de judete”, a spus ea, adaugand ca Maramuresul o sa dispara de pe harta, dar nu isi va pierde identitatea. “Noi suntem un popor care ne pastram traditiile. Asa ca daca le-am pastrat atata vreme, nu cred ca va conta ca vom fi 40 de judete sau 8”, a declarat baimareanca.
Sunt insa si maramureseni care nu vad deloc cu ochi buni acest proiect fie pentru ca se tem ca Maramuresul isi va pierde identitatea odata integrat in judetul nord-vest, fie pentru nenumaratele schimbari pe care le va produce in viata lor punerea in practica a ideii.
“Noi fiind in margine, aici la nord, va trebui sa mergem probabil la Cluj sau, ce stiu eu, la Oradea sau unde va trebui. Va dati seama ce va insemna… Populatia din zona asta sa se deplaseze pentru rezolvarea diferitelor probleme la nu stiu cati kilometri…”, a spus Gheorghe Berinde, ingrijorat de faptul ca birocratia isi va muta doar capitala dintr-un loc in altul.
Natalia Buciuman a aratat ca “avem alte probleme mai importante in tara decat acest proiect de regionalizare”, iar punctul l-a pus o baimareanca. “Maramuresul e Maramures”, a spus ea.
Capitalele noilor judete, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala a României vor fi Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti, dupa cum s-a anuntat azi de liderii PDL, care au precizat ca se doreste ca alegerile locale din 2012 sa aiba loc in baza noii legi de reorganizare administrativa.
CITESTE SI:
- REGIONALIZARE – Mircea Man, convins de Boc sa renunte la Consiliul Judetean
- MARAMURESUL, INGHITIT DE CLUJ – Premierul Boc le-a expus deputatilor PDL scenariul regionalizarii Romaniei
- REGIONALIZARE – Basescu vrea reorganizarea administrativa a Romaniei in opt judete
- PLANURI – Autoritatile maramuresene vor sa inceapa regionalizarea cu desfiintarea localitatilor mici din judet
- REGIONALIZARE – Presedintele Consiliului Judetean e convins ca Maramuresul are atuuri pentru a deveni capitala regionala
Sursa: Irina Lesiu