Doar 20 de primarii din judetul Maramures au intocmit corect registrele agricole. In celelalte unitati administrativ-teritoriale, reprezentantii Directiei de Statistica si cei ai Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures au descoperit deficiente: de la numerotarea incorecta, pana la lipsa actualizarii datelor. Primarii au obligatia sa treaca datele in format electronic, insa un sfert dintre ele nu si-au procurat programul informatic, iar alte primarii nu detin nici macar un calculator.
La nivelul judetului Maramures au fost efectuate primele verificari ale registrelor agricole in vederea pregatirii recensamantului general agricol care se va desfasura la sfarsitul anului viitor.
Directorul Directiei Judetene de Statistica Maramures, Cosmin Sabo, a declarat ca intr-o prima faza s-a avut in vedere forma in care sunt intocmite aceste documente, urmand ca in viitor sa se verifice si continutul datelor introduse in registrele agricole. In urma controalelor s-a constatat ca doar 20 de primarii din judet au in regula registrele agricole, la celelalte fiind inregistrate deficiente.
“Registre corect intocmite au fost gasite la aproximativ 20 de primarii. La 14 primarii, registrele nu aveau filele numerotate si nu existau toate semnaturile declarantilor. 12 dintre primarii nu au facut centralizari pe 2009, la 6 primarii nu erau completate datele privind efectivele de animale. Alte 5 primarii aveau facute modificari fara sa fie complete toate semnaturile”, a enumerat problemele Cosmin Sabo.
Acesta a mai atras atentia ca e obligatoriu ca datele din registrele agricole sa fie introduse in programul informatic, pentru a se putea verifica daca acestea sunt sau nu corecte. “Primariile trebuie sa aiba situatia la zi in sistem informatic. Noi nu putem face verificari luand teancul de hartii.”
Pana acum insa, 29 de primarii nici macar nu si-au achizitionat programul informatic, iar alte doua nu detin nici macar calculatoare.
Conducerea Prefecturii a decis sa trimita o adresa prin care sa-i atentioneze pe primari ca au obligatia sa remedieze deficientele. Dupa expirarea acestui termen, cei de la Directia de Statistica se vor deplasa din nou in localitatile cu probleme pentru a urmari daca au fost eliminate aceste deficiente.
Datele din registrele agricole vor fi utilizate la recensamantul agricol programat pentru anul viitor. Recensamantul general agricol se desfasoara o data la 10 ani si este important pentru a putea fi facute reglementari in politicile guvernamentale in domeniul dezvoltarii rurale.
Sursa: Camelia Tocaci