Pentru ca in 2010 este programat recensamantul agricol, primarii maramureseni sunt chemati inca de pe acum la instruiri. In paralel, reprezentantii Directiei Agricole si ai Directiilor de Statistica Maramures vor efectua controale la primarii pentru a vedea cum sunt intocmite registrele agricole, iar acolo unde sunt nereguli se vor da amenzi.
Primarii din judetul Maramures sunt instruiti pentru recensamantul agricol programat pentru 2010. Instruirile vor demara chiar de maine, 14 iulie, iar o prima intalnire va avea loc la Prefectura Maramures, urmand sa participe primarii, secretarii si persoanele care lucreaza cu registrele agricole de la primariile din zona Baia Mare.
Sedintele de instruire vor continua in 15 iulie – la Targu Lapus, in 16 iulie – la Somcuta Mare si in 17 iulie – la Sighetu Marmatiei.
Autoritatile au obligatia sa aduca la zi si datele din registrele agricole care vor sta la baza desfasurarii recensamantului agricol.
Pe langa instruirile primarilor care vor avea loc in perioada iulie-august, echipe de control formate din reprezentanti ai Directiei Agricole, Directiei de Statistica se vor deplasa la primarii unde vor verifica registrele agricole, iar primarii gasiti in neregula vor fi sanctionati.
”In 2010 va avea loc recensamantul agricol, de aceea e necesar sa fie adusa la zi intocmirea evidentelor in registrele agricole pentru a putea sta la baza recensamantului. Daca pana acum secretarii primariilor erau cei care raspundeau de registrele agricole, acum primarii sunt cei care au obligatia de a tine aceste evidente”, a declarat consilierul juridic din cadrul Prefecturii Maramures, Emilia Mihalache.
La nivel national, recensamantul general agricol, care va fi efectuat in perioada 2010 – 2011, va costa 116 milioane de lei (27,6 milioane euro), cea mai mare parte a sumei urmand sa fie asigurata de la bugetul de stat, la care se adauga fonduri din partea Uniunii Europene de 16,8 milioane de lei (4 milioane euro).
Conform normelor Uniunii Europene in domeniul statistic, fiecare stat membru trebuie sa efectueze un recensamant general agricol o data la zece ani. La recensamantul general agricol sunt inregistrate toate unitatile agricole, indiferent de tipul de proprietate si forma de organizare.
Informatiile obtinute prin efectuarea recensamantului urmaresc schimbarile intervenite in perioada de postaderare a Romaniei la UE, precum si cele aparute dupa recensamantul general agricol din 2002, referitor la suprafetele agricole utilizate, efectivele de animale, irigatiile, dotarile exploatatiilor agricole cu masini si echipamente agricole, constructiile cu destinatie agricola, dezvoltarea ruralan si persoanele care au desfasurat activitati agricole. Totodata, aceste date vor permite elaborarea de noi reglementari in politicile guvernamentale in domeniul dezvoltarii rurale.
Sursa: Camelia Tocaci