Vezi VIDEO
Viitoarele mamici pot sa ceara concediul de risc maternal si dupa ce au nascut, fapt mai putin cunoscut de gravidele din judet. Astfel, concediul poate fi cerut dupa efectuarea concediului postnatal obligatoriu, dar si in perioada de alaptare, daca nu s-a solicitat concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului. Important est si faptul ca angajatele gravide pot sa solicite acest concediu si fara a avea stagiul de cotizare minim realizat la Casa de sanatate. Acordarea concediului de maternitate ridica multe intrebari in randul viitoarelor mamici din judet. Multe dintre acestea nu cunosc conditiile de acordare a acestuia si se adreseaza Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures pentru a primi lamuriri.
Concediul de risc maternal este concediul de care beneficiaza salariatele pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor. Cel mai important aspect pe care trebuie sa-l cunoasca gravidele este ca indemnizatia si concediul de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
”Aceste concedii de risc maternal, asiguratele noastre nu stiu si nu cunosc ca pot fi acordate fie de medicul de familie pe lista caruia este inscrisa persoana,fie de medicul specialist. Beneficiaza de concediu medical pentru risc maternal persoana care solicita acest concediu si este acordat de medicul curant pe un numar de pana la 120 de zile, care poate fi obtinut etapizat, in transe de cate 30 de zile”, dupa cum ne informeaza Claudia Ganea, purtator de cuvant CAS Maramures.
Concediul de risc maternal poate fi solicitat inainte de data solicitarii concediului de maternitate in cazul in care gravidele au anuntat angajatorul in prealabil. Acesta poate fi cerut insa si dupa revenirea din concediul postnatal obligatoriu, adica cele 42 de zile de dupa nastere, sau cand este vorba despre salariate care alapteaza. In acest caz, concediul de risc maternal poate fi cerut doar daca salariata s-a intors la munca fara a solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani sau in cazul copiilor cu handicap pana la implinirea varstei de trei ani. ”Nu se cunoaste faptul ca nu au dreptul la acest concediu numai inainte de nastere. Avem dreptul la acest concediu de risc maternal si dupa nastere in perioada de lauzie sau alaptare”, completeaza Claudiua Ganea.
Indemnizatia de risc maternal se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Durata concediului de risc maternal reprezinta perioada asimilata stagiului de cotizare.
Sursa: Sonia Rajnita