Vezi VIDEO
Ministerul Sanatatii va supraveghea piata produselor cosmetice. Guvernul a aprobat recent o hotarare conform careia reprezentantii ministerului vor avea acces la informatii despre substantele utilizate la fabricarea produselor si vor putea retrage de pe piata cosmeticele care se dovedesc daunatoare pentru cei care le folosesc. Medicii dermatologi sfatuiesc populatia sa achizitioneze asemenea produse doar din magazinele autorizate, riscand altfel sa se aleaga cu grave probleme ale pielii.
Piata cosmeticelor este una extem de diversificata. De la simple creme, la produse de machiat pentru ochi, fata si buze, ingrijire corporala si pana la produse pentru par. Daca unele ne infrumuseteaza, altele pot dauna sanatatii noastre. Cele mai multe cazuri cu care maramuresencele au ajuns la medic au fost reactii severe la vopselele de par.
„Femei care au folosit vopsea de par de origine necunoscuta, primita din strainatate, in general. Si au facut o reactie alergica extrem de severa, erau de nerecunoscut, edeme mari, aproape mutilate. Nici apartinatorii nu le mai recunosteau. De obicei, vopsele de par nu se prind bine de par, transpira, curg pe piept, pe decolteu si apar la noi cu edem de roseata, prurit, edem al pleoapelor sau al limbii”, dupa cum ne-a informat dr. Valentin Pop, medic primar dermatolog, Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare.
In mod normal, pe piata nu ar putea intra produse neavizate de Comisia Europeana si apoi de cea Nationala a Medicamentului. Piata neagra este insa destul de dezvoltata si se vand creme la colt de strada sau din portbagajul masinilor. Riscurile la care se expun persoanele care folosesc produse cosmetice neavizate sau expirate este mari.
„Acestea afecteaza starea de sanatate a oamenilor. In sensul ca sunt folosite si nu este normal ca un produs care nu este corect din punct de vedere al compozitiei chimice sa fie folosit de oameni. Nu se fac experimente pe oameni. La ce se expun oamenii care folosesc aceste produse cosmetice? La doua probleme majore. Pot sa faca o dermatita de contact iritativa sau, in cel mai rau caz, o dermatita de contact alergica. Ei iau de buna credinta produsele. Realmente, fiecare produs are un prospect. Pe prospect sunt trecute si reactiile adverse. Una dintre contraindicatii este daca esti alergic la una din componentele produsului. Nu ai de unde sa stii daca la unul dintre cele 5-10 substante esti alergic. Nu ai de unde sti ca esti alergic sau nu la unul dintre ele. Testul este facut de fiecare pe pielea lui”, dupa cum a spus dr. Valentin Pop.
Reactiile alergice pot aparea imediat dupa folosirea unui anumit produs, dar si la cateva ore sau zile dupa ce l-am utilizat.
„Iritatiile, dermatita de contact iritativa sunt reactii care se intampla imediat dupa ce ai dat. Simti ca se inroseste pielea, un edem local, prurit si o stare de disconfort. In schimb, la cele alergice pot sa fie alergii locale pe o zona restransa sau poate sa fie o alergie generalizata cu fenomene sistemice destul de grave, chiar pana la soc anafilactic”, conform declaratiilor medicului dermatolog.
Pentru un control mai strict, Guvernul a aprobat o hotarare, conform careia Ministerul Sanatatii va avea acces la dosarul cu informatii despre produsele cosmetice existente pe piata si va putea afla care sunt substantele utilizate la fabricarea produsului respectiv. Ministerul Sanatatii, prin inspectorii sanitari de stat, va avea atributii sa constate si sa impuna actiuni coercitive pentru a asigura conformitatea produsului cosmetic si va putea cere retragerea produsului de pe piata sau chiar interzicerea si restrictionarea unui produs cosmetic.
Sursa: Sonia Rajnita