Fiecare scoala va avea fise pentru inregistrarea oricarui act de violenta, asa cum este in toata Europa, iar in termen de o ora de la producerea unor astfel de fapte va fi anuntat inspectoratul scolar, a declarat seful Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Florian Lixandru. Inspectorul general scolar a aratat, vineri, intr-o conferinta, ca noul regulament scolar stipuleaza foarte clar actiunile ce trebuie intreprinse in cazul unor acte de violenta in scoli.
„Noul regulament scolar reprezinta primul document fundamental, care include si nomenclatorul actelor de violenta. Aceste acte sunt clasificate in violente usoare, violente grave. Este primul document in care apar proceduri de interventie de la nivelul scolii prin Comisia pentru prevenirea si combaterea violentei, proceduri care se refera la toate aceste categorii de interventie. (…) In momentul de fata nu mai putem vorbi la general ca avem violenta mare sau mica. Este o fisa de monitorizare a actelor de violenta. Asa putem discuta prin elemente comparative, pe semestre, pe ani, pe categorii de violenta, de la un an la altul. In momentul de fata violenta se masoara prin elemente clare, stabilite prin acest nomenclator, aceste fise ale actelor de violenta, care exista si nivel european si care sunt elaborate de Institutul de Stiinta a Educatiei”, a explicat Lixandru.
Potrivit inspectorului general, orice act de violenta, trebuie anuntat in termen de o ora inspectoratului scolar.
Fiecare scoala va avea obligatroiu o comisie pentru prevenirea si combaterea violentei. Aceasta comisie adopta anual un Plan operational al unitatii scolare privind reducerea fenomenului violentei in mediul scolar. Comisia de prevenire a violentei analizeaza cazul, gradul de vinovatie si sanctiunea ce se impune, a mai spus Lixandru, precizand ca nu sustine masurile punitive, ci mai degraba dialogul. El a mai aratat ca foarte important pentru prevenirea violentei in scoli este contractul ducational, pentru ca acolo sunt precizate obligatiile clare ale parintilor, ale cadrelor didactice si ale elevilor.
„Acolo se spune foarte clar si, pentru prima data intr-un document scolar, ce trebuie sa respecte elevii cand sunt in unitatea de invatamant. (…) Pentru prima data apare cuvantul «etnobotanice», pentru ca este un termen care in urma cui 10 ani nu putea sa fie prevazut intr-un regulament scolar. De asemenea, apare pentru prima data clar interdictia de a intra in scoala cu arme”, a adaugat seful ISMB. Intrebat care este cel mai frecvent tip de violenta, Lixandru a raspus ca este violenta verbala.
„Violenta cotidiana este o violenta verbala. Daca in momentul respectiv intervine un diriginte sau un invatator, poate fi stopata si nu poate degenera. Fiecare act de violenta mai serios are o istorie care pleaca de la lucruri marunte legate de jigniri, de ridicarea vocii, de apostrofari, de amenintari. In acel moment este necesara interventia urgenta a educatorului. Niciodata sau foarte rar se intampla ca un copil sa loveasca din senin, de obicei sunt niste elemente preliminare care insotesc un act de violenta grava”, a spus inspectorul general.
Raportul privind violenta in scolile Capitalei de anul trecut indica faptul ca exista o varsta critica, in jur de 15 ani, la care apar cele mai multe acte de violenta.
„In anul scolar 2013-2014 au fost raportate circa 109-110 acte de violenta mai deosebita. Cele mai multe acte de violenta s-au produs anul trecut in invatamantul profesional, liceele tehnice, unde gradul de educatie este ceva mai redus. Sa nu uitam ca 10 la suta din copiii din aceste licee vin din afara Bucurestiului, acolo sunt ceva probleme. Liceele in general situate cam in fostele zone industriale sau la periferia municipiului creeaza ceva probleme, dar nu este o regula. Avem licee tehnologice, licee care sunt foarte bine tinute in mana, foarte organizate. Pot sa apara acte de violenta si intr-un colegiu national, dar foarte rar”, a declarat seful ISMB.
In Capitala cele mai frecvente acte de violenta vizeaza lovirile si furturile, in principal furturile de telefoane, a mai spus Lixandru.
Sursa: Mediafax