Vezi VIDEO
Primarii maramureseni au fost informati astazi, 17 iunie despre noile prevederi din manualul de gestionare a situatiilor de urgenta in caz de inundatii sau seceta. Autoritatile locale au fost avertizate ca au obligatia sa salubrizeze cursurile de apa, pentru a evita situatiile dramatice, in momentul in care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase. De asemenea, vor trebui puse la punct noile planuri de aparare impotriva inundatiilor.
Inca din 2006, Ministerul Mediului a elaborat manuale ale primarului si prefectului pentru gestionarea situatiilor de urgenta in caz de inundatii. Anul acesta au fost elaborate noi documente, tinandu-se cont de alte 26 de acte normative care prevad ce atributii au autoritatile administratiei publice locale in cazul inundatiilor. In plus, pentru prima data, in manual apar si precizari privind modul de interventie in situatiile de seceta.
“Pentru prima data, in acest an, manualul se refera si la atributiile administratiei publice locale pentru seceta pedologica, pentru ca schimbarile climatice ne-au pus si in fata acestui fenomen in ultimul an si ne-am confruntat si cu perioade de seceta”, a explicat consilierul Olga Lefter din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.
De altfel, conform oficialilor Agentiei Nationale de Meteorologie, vara aceasta va fi una secetoasa, astfel incat se impun masuri din partea autoritatilor pentru a evita problemele majore. Intre timp, autoritatile se pregatesc si pentru a face fata situatiilor de urgenta generate de inundatii, in conditiile in care recent, ploile torentiale au lasat in urma pagube materiale, iar in alte parti ale tarii au existat chiar victime omenesti.
In acest context, in aceste zile, la nivelul judetului Maramures se va desfasura un exercitiu de simulare pentru a testa modul in care se intervine daca sunt inundatii.
“Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice organizeaza periodic exercitii de simulare a inundatiilor pentru diferite situatii, pentru verificarea fluxului informational, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate in gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii. Exercitiul a inceput in 11 iunie, cu transmiterea pe flux a unor informari de avertizari de precipitatii, iar dimineata am verificat fluxul”, a precizat inginerul-sef in cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures (SGA), Stelian Ivascu.
Reprezentantii SGA au mai aratat ca exercitiul de simulare e menit sa evidentieze si unde e nevoie de executarea anumitor lucrari care sa impiedice producerea unor situatii dramatice. Specialistii Administratiei Bazinale a Apelor Somes-Tisa au precizat ca judetul Maramures are cuprinse trei investitii, respectiv amenajarea malurilor raului Lapus, amenajarea sectorului raului Tisa, pe tronsonul Teceu-Remeti, punerea in siguranta a statiei de captare a apei de la Craciunesti si amenajarea malurilor pe Valea Neagra, pentru punerea in siguranta a terenurilor si drumului judetean.
Sursa: Camelia Tocaci