Vezi VIDEO
Crescatorii de oi care vor sa comercializeze miei pentru sarbatorile de Pasti de anul acesta vor trebui sa apeleze la serviciile abatoarelor autorizate. Asta deoarece regulamentele Uniunii Europene, care au fost adoptate si la nivelul Romaniei, impun sacrificarea mieilor in conditii de igiena maxima si control mult mai riguros al animalelor scoase la vanzare. Singurii care vor fi exceptati de la aceasta regula vor fi cei care taie miei doar pentru consum familial, acestia putand sa ii sacrifice in continuare in gospodaria proprie.
Sacrificarea in punctele temporare de taiere, precum targurile, nu va mai fi permisa, anul acesta. Cei care comercializeaza carne de miel vor trebui sa apeleze la abatoare care respecta normele sanitar veterinare.
„In conformitate cu prevederile regulamentelor europene 852 si 853, care reglementeaza sacrificarea animalelor destinate comercializarii, precum si normele de igiena ce trebuie respectate in aceste operatiuni, in acest an mieii vor fi sacrificati doar in abatoarele autorizate de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara. Aceasta decizie vine pe fondul obligatiei asigurarii conditiilor maxime de igiena, dar si pe fondul realizarii unui control foarte riguros al circulatiei animalelor”, a spus purtatorul de cuvant al DSVSA Maramures, Marius Sima.
Persoanele care sacrifica mieii doar pentru consum propriu vor putea sa faca acest lucru fara sa mearga la un abator, fiind exceptate de la aceasta regula. Mieii taiati acasa nu vor putea fi insa comercializati, dupa cum arata oficialii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
„Toate ovinele care vor fi destinate comercializarii se vor sacrifica in abatoare autorizate. Nu fac obiectul acestei prevederi ovinele care sunt destinate consumului familial, deci populatia care doreste sa sacrifice mielul si-l va putea sacrifica in continuare in gospodaria proprie, pentru ca este o sacrificare destinata consumului familial, nu comercializarii”, a mai aratat Marius Sima.
Prevederile impuse de anul acesta au fost trimise catre toate primariile, dar si catre asociatiile crescatorilor de animale pentru ca acestea, la randul lor, sa transmita noile reguli tuturor crescatorilor de oi din judet. Reglementarile in vigoare impun si sanctiuni pentru persoanele care nu respecta normele. Astfel, in perioada in care va incepe comercializarea carnii de miel vor fi demarate controale de catre inspectorii din cadrul DSVSA, iar cei care vor fi prinsi ca incalca noile reguli vor fi sanctionati cu amenzi.
Sursa: Gabriela Kuhajda