Vin reguli noi reguli pentru creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. Actul normativ vrea să schimbe modul în care sunt crescute animalele de către familiile de la țară, chiar și pentru cele care nu vând porci, ci îi cresc numai pentru autoconsum.
Porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile animalelor trebuie să existe locuri în care încălțămintea gospodarului să fie dezinfectată.
”Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%.
Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc.
Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie. Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge.
Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala” a explicat Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, la Digi24.
ANSVSA interzice vânzarea porcilor din gospodării şi creşterea lor în aer liber din cauza pestei porcine, a anunţat instituţia precizând că a iniţiat deja un proiect de OUG în acest sens.
”Contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli. Pierderile economice generate de evoluţia PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despăgubirilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adaugă şi dezechilibrarea balanţei comerciale datorită blocării comerţului cu porci şi produse din carne pe piaţa europeană sau la export.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), instituţia responsabilă pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor, îşi concentrează toate eforturile pentru a împiedica răspândirea acestei boli.
Chiar în condiţiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 101 în prezent, măsurile trebuie menţinute şi intensificate pentru că pericolul este permanent prezent.
Pentru a îmbunătăţi controlul acestei boli, ANSVSA a iniţiat mai multe proiecte legislative la elaborarea cărora a colaborat şi s-a consultat cu toate entităţile implicate, instituţii, dar şi asociaţii de crescători, producători şi procesatori”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Autoritatea Națională Sanitar – Veterinară și pentruSiguranța Alimentelor – ANSVSA – a lansat un proiect de ordonanță de urgență care prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorități.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.