Ministerul Administratiei si Internelor a elaborat Codul de etica si deontologie al politistului, in care se regasesc regulile de conduita pentru oamenii legii, necesare tinand cont doar incidentul recent mediatizat care ii prezinta pe mascati de la Politia Bucuresti care il tin pe Eugen Preda – liderului clanului cu acelasi nume – in timp ce o persoana ii trage un picior in stomac. In continutul proiectului de lege sunt reglementate o serie de prevederi, prin care politistilor li se interzice sa incurajeze ori sa recurga la acte de tortura, sa aiba relatii cu interlopi, scandalagii sau alte persoane certate cu legea.
Textul noului Cod va fi supus dezbaterii publice, in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, acesta aflandu-se pe site-ul MAI.
Politistilor li se recomanda o atitudine politicoasa, dar ferma. De asemenea, acestora le este interzis sa aplice, sa incurajeze si sa tolereze acte de tortura, tratamente si pedepse inumane sau degradante, constrangeri fizice ori psihice. In cazul in care iau cunostinta despre savarsirea de catre un alt politist a unor astfel de fapte, acestia au obligatia sa ia masuri pentru a determina incetarea acestui comportament si sa-si informeze superiorul.
”Politistul nu are voie sa desfasoare activitati de natura sa aduca atingere imaginii institutiei, fiindu-i interzis sa intretina relatii apropiate cu persoane care incalca in mod repetat normele de convietuire sociala”, se specifica in cod.
Tot in cod se mai arata ca ”autoritatea functiei nu poate fi exercitata in folos personal, iar politistii trebuie sa se supuna normelor in vigoare referitoare la conflictul de interese”.
Politistilor le este interzis abuzul sau orice alta fapta savarsita in indeplinirea indatoririlor prin care aduce atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei sau statului de drept. Lor li se atrage atentia ca utilizarea fortei este o masura exceptionala, iar actiunile de forta se vor subordona unor principii stipulate in actul normativ.
De asemenea, actul normativa specifica faptul ca este interzisa utilizarea numelui sau imaginii proprii in actiuni publicitare sau in scopuri electorale, iar politistii nu pot uza de calitatea sau functia sa pentru a-si rezolva interesele de ordin personal.
In situatia incalcarii normelor etice profesionale si daca faptele nu se constituie in infractiuni, politistul va raspunde disciplinar.
Sursa: Ioana Osan