Trei colegii tehnice din Maramures, alaturi de alte trei din Suceava au decis sa lanseze un proiect scolar menit sa readuca in actualitate scolile profesionale. Prin acest program se incearca revitalizarea invatamantului profesional, dar si constientizarea elevilor asupra importantei parteneriatului dintre scoala si intreprinderi.
Astazi, 1 aprilie, la Colegiul Tehnic „George Baritiu“ a debutat saptamana PASII – FPI. Cu o tinta exacta, de revitalizare a cursurilor profesionale, reprezentantii catorva colegii locale au aratat importanta acestor cursuri si optiunea ce o reprezinta o astfel de alegere.
„Importanta evenimentului este in primul si in primul rand cum spuneam pentru a constientiza publicul larg ca parteneriatul dintre scoala si intreprindere este un lucru major in dezvoltarea noastra economica si nu numai. Cu siguranta scolile profesionale isi au rolul lor in invatamantul romanesc, cu siguranta va trebui sa punem foarte mult accentul pe ele in viitor, cu siguranta va trebui sa punem foarte mare accent pe acest parteneriat activ intre scoala si intreprindere, intre cerere si oferta“, a explicat Vasile Pop, director adjunct al Colegiului Tehnic „George Baritiu“.
In acest proiect, in Maramures sunt cuprinse trei unitati de invatamant: Colegiul Tehnic „George Baritiu“, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu“ si Grupul Scolar Forestier din Sighetu Marmatiei. Evenimentele dedicate acestui proiect se vor intinde pe tot parcursul saptamanii, urmand ca maine sa aiba loc o noua intalnire de lucru, in care vor fi implicati elevii Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu“. Reprezentantii institutiilor de invatamant implicate in proiect au punctat si necesitatea unei reveniri la sistemul vechi educational, in ceea ce priveste scolile profesionale.
„Categoric, aceste proiecte sunt benefice pentru modul in care se organizeaza activitatea practica in intreprindere pentru elevii scolii noastre. Necesitatea acestor scoli profesionale este una primordiala, dar nu in maniera in care sunt organizate acum, cu incepere din clasa a zecea. Este destul de greu sa reusim sa ne contactam elevii si sa-i facem sa-si doreasca sa urmeze cursurile scolii profesionale. Noi am dori sa revina formula veche in care cursurile pentru elevii acestia sa inceapa din clasa a noua“, a aratat Delia Ogrean, director adjunct al Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu.
Sursa: Cosmin Carp