Un vas din bronz, de forma globulara, mai multe cahle – placi de teracota folosite la constructia sobelor – si o constructie pietrificata au fost descoperite de arheologii Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie in centrul vechi al municipiului Baia Mare. Obiectele nu pot fi deocamdata datate cu exactitate. Dupa spalare, acestea vor fi restaurate si conservate si abia apoi vor fi incluse intr-o expozitie pentru a fi prezentate publicului.
Seful Sectiei de Arheologie, Dan Pop, a declarat ca vasul din bronz este bine pastrat. „Are forma globulara, diametrul maxim fiind, estimativ, de 25 de centimetri. Vasul este din bronz, are patru picioruse si doua toarte. A fost gasit gol, intr-o sapatura din centrul vechi al orasului Baia Mare, in zona unor cladiri de secol XVI-XVII. Cel mai probabil este un vas de secol XIX, care completeaza istoria cetatii”, a declarat Pop.
Arheologii Muzeului Judetean Maramures au aratat ca nici vasul, nici cahlele, pastrate si ele intr-o stare destul de buna, sau fragmentele ceramice nu sunt piesele de rezistenta ale sapaturii efectuate, ci „o constructie extrem de interesanta, pietrificata„.
„La inceput, am crezut ca este vorba despre un cuptor, insa cand am extins sapatura in partile laterale am dezgropat aceasta constructie. Inca nu putem spune ce rol avea, insa este posibil sa fi fost din lemn si sa se fi mistuit in vreun incendiu. Cert e ca obiectul e pietrificat, urmeaza sa-l spalam si sa-l restauram”, a mai spus arheologul Dan Pop.
Cercetarile sunt continuate de echipele de muzeografi si arheologi in zona veche a municipiului Baia Mare.
Sursa: Agerpres