Societatea civila ia atitudine cu privire la ora de religie. in acest context, in judetele Maramures si Satu Mare s-au constituit filiale ale Asociatei „Parinti pentru Ora de Religie”. In Baia Mare, intalnirea de constituire a filialei asociatiei a avut loc in 23 martie, la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime”, fiind prezenti reprezentanti ai comitetelor de parinti de la scolile din municipiu.
Participantii prezenti la intalnirea de constituire a Asociatiei “Parinti pentru Ora de Religie” s-au inscris ca membri. Totodata au fost alese consiliile directoare ale filialelor Baia Mare si Satu Mare. Cate 3 reprezentanti ai acestor organizatii vor participa sambata, 28 martie, la intrunirea nationala a Asociatiei „Parinti pentru ora de Religie”, care va avea loc la Bucuresti.
Preotul Balan Milan, consilier eparhial al sectorului Teologic-Educational al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, a precizat ca in cadrul intrunirii s-au purtat discutii libere si s-au stabilit cateva directii de actiune. Printre altele s-a aratat ca un parinte poate sprijini ora de religie in mai multe moduri: creeaza un grup de sprijin la nivelul scolii, ia legatura cu reprezentantii parintilor pe clasa si in Consiliul de administratie al scolii (inclusiv cu liderul de sindicat, reprezentantul primarului/consiliului local etc), se implica in asociatia de parinti pe scoala, comunica cu ceilalti parinti din clasa si din scoala pe listele de discutii, in intalnirile publice, pe facebook-ul scolii, la sedintele cu parintii.
In plus, rolul reprezentantilor din aceste asociatii e acela de a lua legatura cu profesorul de religie si de a analiza problemele specifice clasei, inclusiv aspectele pe care parintii i le reproseaza, impreuna cu ceilalti parinti din grupul de sprijin solicita intalnire la conducerea scolii pentru a indeparta eventuale bariere artificiale, tine legatura cu preotii din parohie, se intalneste cu inspectorul general scolar, cu presedintele consiliului judetean, prefectul, primarul, tine legatura cu Centrul eparhial.
La sedinta a fost prezentat si “textul- program” al asociatiei, care include principiile si argumentele privind existenta orei de religie: “Toti parintii vor sa ofere ce este mai bun copiilor lor. Este dreptul parintelui sa aleaga ce tip de educatie vor avea copiii lui. Tot el, parintele, stie ca Dumnezeu este prietenul si sprijinitorul care nu dezamageste. Ora de Religie formeaza caracterul, completeaza dezvoltarea copilului si il ajuta sa relationeze mai bine cu ceilalti. Scopul orei de Religie este de a-i familiariza pe elevi cu elementele fundamentale ale propriei credinte religioase, de a le oferi o introducere in studiul celorlalte mari religii ale lumii, precum si de a-i ajuta sa inteleaga dimensiunea spirituala, culturala, istorica si morala a fenomenului religios”.
In acelasi text mai scrie: “Ora de Religie contribuie semnificativ la depasirea ignorantei religioase care poate constitui un factor al generarii intolerantei religioase si culturale, al unor atitudini si tendinte reductioniste si extremiste. Studiul Religiei, ora de Religie insasi, este un reper in viata copiilor, insuficient valorificat in familie si in societate. Asociatia <<Parinti pentru Ora de Religie>> isi propune sa fie aproape de parinti, aparatori ai celor care sunt interesati de educatia complexa, completa si de calitate a copiilor. Educatia, inclusiv cea religioasa, se face in scoala in toate tarile Europei. In unele tari, precum Germania, Austria, Irlanda, Italia, Croatia sau Grecia, programa prevede cate doua ore de Religie pe saptamana. Sustinem o educatie integrala, care presupune, pe langa latura morala, estetica, tehnologica, si o componenta religioasa. Educatia fara religie inseamna scoala fara suflet, neam fara Dumnezeu si fara identitate”.
“Familia, scoala si Biserica tind adesea sa-si delege reciproc responsabilitatea pentru educarea copiilor. Ora de Religie poate constitui un liant intre cei trei factori educativi. Ora de Religie face parte din istoria si identitatea poporului roman, Biserica fiind primul loc de educatie in istoria noastra. Scoala romaneasca a avut inca de la inceput intre materiile de baza ora de Religie. Ora de Religie da un plus de valoare educatiei din familie”, se mai precizeaza in acelasi document.
Sursa: Emm