Vezi VIDEO
In inchisoarea comunista a cunoscut frumusetea ortodoxismului si a decis sa imbratiseze aceasta credinta, fiind botezat de parintele Mina Dobzeu. Fostul evreu, increstinat in atmosfera intunecata a temnitei, Nicolae Steinhardt a devenit peste ani, monahul Nicolae. Ultimii ani din viata i-a trait intr-un spatiu sfant: Manastirea „Sfanta Ana” Rohia. Vietuitorii Manastirii Rohia nu l-au uitat pe parintele Nicolae, iar astazi, 29 iulie, cand s-au implinit 103 ani de la nasterea lui Nicolae Steinhardt a fost lansata o noua carte ce il are in centru pe marele carturar.
In 1973, Nicolae Steinhardt a vizitat pentru prima data manastirea Rohia, la sugestia prietenului sau, filozoful Constantin Noica. Fostul detinut politic avea sa se indragosteasca iremediabil de acest loc incarcat de sfintenie. An de an venea in acest loc de o frumusete coplesitoare, alegand sa-si petreaca aici cateva zile de vacanta. In 1980 a decis sa raspunda dorului sfasietor care il chema in permanenta la Rohia. A inteles ca pentru el, acasa era in acest loc. Avea sa-si petreaca ultimii ani din viata la Rohia, pana in 1989 cand Dumnezeu L-a chemat la El.
Vietuitorii Manastirii Rohia il poarta in inima pe monahul Nicolae si au inteles ca trebuie sa scoata la iveala lumina cuvintelor lasate mostenire de Nicolae Steinhardt. Astazi, 29 iulie, la 103 ani de la nastere, a fost lansata o noua carte din integrala Nicolae Steinhardt: „Convorbiri cu Zaharia Sangeorzan si Nicolae Baciut”.
„Iata ca manastirea Rohia si fundatia Nicolae Steinhardt au reusit sa se apropie de sfarsit cu acest proiect, initial criticat si foarte controversat, pentru care am primit si mustrari si am trecut si prin incercari dar pana la urma se vede ca Dumnezeu a vrut si parintele Nicolae a mijlocit ca acest proiect asa sa se deruleze prin Manastirea Rohia, pe care parintele Nicolae a iubit-o si parintii din Rohia, in mod deosebit, l-au pretuit”, a declarat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, presedinte al Fundatiei N. Steinhardt.
Secretarul Fundatiei Nicolae Steinhardt, arhimandritul Macarie Motogna, a aratat ca a este deja o traditie ca in fiecare an in preajma acestei zile sa fie lansat cel putin un volum din Integrala dedicata lui Nicolae Steinhardt. „Am facut o traditie de opt ani sa lansam o carte, doua, trei. In 2008 au fost cinci volume din Integrala N. Steinhardt. Din 2008 se lucreaza la aceasta integrala si am ajuns la al 17-lea volum. O lucrare mare, o lucrare importanta care nadajduim si speram cu ajutorul lui Dumnezeu sa o finalizam, sa o ducem la bun sfarsit”, a mai spus egumenul Manastirii Rohia, Macarie Motogna.
De altfel, s-a incetatenit obiceiul ca in a doua parte a lunii iulie sa fie organizate mai multe manifestari dedicate monahului Nicolae, toate fiind reunite sub genericul „Zilele Culturale”. In acest context, la Manastirile Rohia si Rohita s-a desfasurat in aceste zile o scoala si o tabara de pictura.
„In fiecare an, in a doua parte a lunii iulie, se desfasoara Zilele Culturale dedicate monahului de la Rohia. Este o tabara de pictura, de cativa ani, care se desfasoara la manastirea Rohita, iar anul acesta s-a desfasurat Scoala de Pictura la manastirea Rohia, coordonata de domnul Sorin Albu si la Manastirea Rohita, tabara de pictura coordonata de domnul Sergiu Andrusca. Au fost 12 pictori la Rohia si 15 la manastirea Rohita. S-au lucrat icoane frumoase pe lemn, pe sticla, sculpturi”, a adaugat parintele arhimandrit Macarie Motogna.
Expozitia de picturi poate fi admirata la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare care se doreste a fi, pe langa un spatiu sacru, si un important centru cultural din Nord-Vestul tarii.
Sursa: Camelia Tocaci